Nalazi studije pokazuju korist od masovnog skrininga pedijatrijske celijakije

Nalazi studije pokazuju korist od masovnog skrininga pedijatrijske celijakije

Studija Dečje bolnice u Koloradu (Children’s Colorado) Skrining autoimunosti za decu (ASK) objavila je svoje nalaze u prilog masovnom skriningu za pedijatrijsku celijakiju. Do danas nije bilo dovoljno dokaza za preporuku masovnog skrininga za celijakiju, iako mnoga deca koja imaju celijakiju možda ne pokazuju tipične simptome, što može dovesti do kašnjenja u dijagnozi.

Celijakija je jedna od najčešćih pedijatrijskih autoimunih bolesti u Sjedinjenim Državama. Hronična iritacija tankog creva je izazvana izlaganjem glutenu koji se nalazi u hrani ljudi koji su genetski predisponirani na celijakiju.

Dok su studije skrininga u Evropi podržale slične zaključke, ova studija je prva koja se bavi rezultatima u Sjedinjenim Državama, pružajući preko potrebne podatke za informisanje slučajeva za masovni pedijatrijski skrining za celijakiju.

ASK studija je pedijatrijski program masovnog skrininga za dijabetes tipa 1 i celijakiju u Koloradu. Dijagnoza i lečenje celijakije nakon masovnog skrininga ASK doveli su do poboljšanja potencijalnog pedijatrijskog masovnog skrininga za celijakiju u Sjedinjenim Državama. Jednogodišnje praćenje dece sa dijagnozom celijakije kroz ASK studiju i lečenih dijetom bez glutena, pokazalo je poboljšanje simptoma, kvaliteta života i nedostatka gvožđa.

Posvećenost učesnika naše studije i praćenje i završetak istraživanja, uprkos ovoj studiji koja se dogodila tokom pandemije, omogućili su veoma sveobuhvatnu studiju“, rekla je Marisa Stahl, MD, gastroenterolog u Dečjem Koloradu i primarni autor studije. „Porodice su bile veoma voljne da učestvuju i pozitivno su se osećale u vezi sa studijom.“

Studija je pratila 52 dece sa celijakijom, uzrasta od 1 do 17 godina, koja su bila pozitivna na antitela u ASK studiji, što je podstaklo dalju dijagnostičku evaluaciju. Deca kojima je dijagnostikovana celijakija biopsijom ili analizom krvi takođe su uključena u ovu studiju. Simptomi učesnika studije su pažljivo praćeni, kao i uticaj na porodicu, kvalitet života u vezi sa zdravljem i mentalno zdravlje.

„Oblast celijakije može biti usmerena ka masovnom skriningu kod dece, a studije poput ASK-a će nas informisati o rizicima i prednostima skrininga, uključujući kako da ga sprovedemo na odgovoran način“, rekao je Edvin Liu, MD, pedijatar. gastroenterolog i direktor Centra za celijakiju u Koloradu.

Rad je objavljen u časopisu Klinička gastroenterologija i hepatologija.