Greška posade uzrok urušavanja mosta u Baltimoru

Greška posade uzrok urušavanja mosta u Baltimoru

Istražitelji koji proučavaju urušavanje mosta Frensis Skot Ki u Baltimoru u martu izneli su preliminarni izveštaj u utorak, navodeći da je teretni brod Dali doživeo nestanak struje oko 10 sati pre nego što je napustio luku Baltimor dok je bio na održavanju.

Prema izveštaju Nacionalnog odbora za bezbednost saobraćaja, nestanak struje je uzrokovan greškom člana posade koji je zatvorio izduvni amortizer, što je dovelo do zastoja motora broda. Ovo je izazvalo drugi nestanak struje i uzrokovalo srušavanje broda u potporni stub mosta ubrzo nakon što je napustio luku 26. marta.

Potpuna istraga bi mogla trajati godinu dana ili više, navodi agencija.

Odbor je odmah pokrenuo istragu nakon katastrofe, koja je odnela šest članova ekipe za radove na putu. Istražitelji su se ukrcali na brod kako bi dokumentovali mesto događaja i prikupili dokaze, uključujući snimač podataka o brodu i informacije iz njegove mašinske sobe.

Prema preliminarnom izveštaju, brod je doživeo prvi nestanak struje kada je bio na pola milje od mosta. Posada je uspela da povrati struju i pozvala je pomoć tegljača, ali je brod ponovno izgubio struju i udario u potporni stub mosta.

Ekipe su izvele kontrolisano rušenje preostalog dela srušenog mosta u ponedeljak, što je važan korak u oslobađanju prizemljenog kontejnerskog broda Dali.

Preliminarni izveštaj odbora može uključiti deo nalaza koji će biti predstavljeni u konačnom izveštaju, koji se očekuje za više od godinu dana.

Homendi je rekla da će istražitelji pregledati sve aspekte nesreće i planiraju da preispitaju politike, praksu obuke i druge relevantne faktore, uključujući stanje mosta.

Istražitelji će takođe ispitati brodski električni sistem i druge podatke, uključujući snimače podataka o putovanju, kako bi dobili potpunu sliku o nesreći.