Senegal se priprema za predsedničke izbore u atmosferi političkih tenzija

Senegal se priprema za predsedničke izbore u atmosferi političkih tenzija

U nedelju će Senegal izaći na birališta u jednoj od najznačajnijih predsedničkih trka u poslednjih nekoliko decenija. Ovi izbori dolaze nakon perioda političkih tenzija i nasilnih protesta, posebno nakon neuspelih pokušaja od strane predsednika Meki Sala da odloži glasanje do kraja godine.

Puštanje opozicionog lidera Usmana Sonka iz zatvora prošle nedelje izazvalo je veselje na ulicama Dakara i ponovno uzbuđenje zbog izbora. Iako se Senegal smatra jednom od najstabilnijih demokratija u Zapadnoj Africi, ovogodišnji izbori bili su obavijeni kontroverzama i političkim nemirima.

Nezavisne grupe za ljudska prava optužuju vladu za represiju nad medijima, civilnim društvom i opozicijom, dok su hiljade ljudi uhapšene u poslednje tri godine. Ipak, nedeljni izbori predstavljaju četvrti demokratski prenos vlasti u Senegalu od sticanja nezavisnosti od Francuske 1960. godine.

Napetosti se prelivaju u ekonomsku neizvesnost, a većina mladih Senegalaca suočava se sa visokom stopom nezaposlenosti. Siromaštvo je takođe rasprostranjeno, a oko trećine stanovnika Senegala živi u siromaštvu prema podacima Svetske banke.

Unatoč ovim izazovima, Senegalci će u nedelju izaći na birališta u nadi da će njihov glas doprineti poboljšanju ekonomske i političke situacije u zemlji. Uprkos nedavnoj političkoj nestabilnosti, izborni posmatrači izražavaju nadu da će glasanje proteći mirno i bez incidenata.