Brži i jeftiniji način za sintetizaciju lekova za dijabetes i gubitak težine kao što je semaglutid

Brži i jeftiniji način za sintetizaciju lekova za dijabetes i gubitak težine kao što je semaglutid

Semaglutid je deo porodice peptidnih lekova koji ciljaju receptore peptida sličnog glukagonu-1 (GLP-1) koji se uglavnom koriste za lečenje dijabetesa, ali ih je teško i skupo napraviti.

Međunarodni tim istraživača na čelu sa profesorom Akhterom Hosainom iz Florei-a razvio je novi brži i jeftiniji metod za sintetizaciju lekova koji ciljaju GLP-1 receptor.

Profesor Hossain, šef Florei’s Insulin Peptide Laboratori, rekao je da bi otkriće objavljeno danas kao naslovni članak Journal of Medicinal Chemistry moglo značiti isplativu i masovnu proizvodnju u budućnosti.

„Semaglutid se pokazao efikasnijim od drugih lekova protiv gojaznosti, u smislu gubitka težine i bezbednosti, a to je dovelo do nedostatka“, rekao je profesor Hossain.

„Nameravali smo da razvijemo poboljšani i isplativi sintetički proces za pravljenje potencijalnog novog leka za ciljanje GLP-1 receptora. Semaglutid ima veoma ‘hidrofobnu’ komponentu u svojoj strukturi, što znači da se ne rastvara lako u vodi i samim tim predstavlja izazov. napraviti.“

Tim je koristio hemijski proces nazvan „glikozilacija“, koji se razlikuje od procesa „lipidacije“ koji se koristi za pravljenje semaglutida, da bi napravio analog GLP-1 koji je „hidrofilan“ i mnogo lakše se rastvara.

„Glikozilacija je rezultirala 10 puta većim prinosima u poređenju sa semaglutidom“, rekao je profesor Hossain.

Postdoktorski istraživač u laboratoriji profesora Hossaina, dr Chaitra Chandrashekar, rekao je da je uzbudljivo biti uključen u istraživanje koje bi moglo dovesti do koristi milionima ljudi u budućnosti.

„Naši kratkoročni eksperimenti na životinjskim modelima pokazali su da se naš potencijalni lek izvodi kao semaglutid. Značajno je snizio nivo glukoze u krvi i podstakao poboljšano odlaganje glukoze“, rekao je dr Čandrašekar.

„Metod koji smo razvili ima manje hemijskih koraka i bolji prinos od trenutnog procesa za pravljenje semaglutida. Iako je potrebno više istraživanja, čini se da je to način da se brzo i lako sintetišu novi lekovi kao što je semaglutid, uz zadržavanje njihovih glavnih terapeutskih prednosti za kontrolu glukoze u krvi“, rekla je ona.