Brnabić inicirala sastanak sa Misijom OEBS-a radi transparentnijeg biračkog spiska

Brnabić inicirala sastanak sa Misijom OEBS-a radi transparentnijeg biračkog spiska

Predsednica Vlade Ana Brnabić inicirala je održavanje sastanka sa Misijom OEBS-a kako bi predstavila sve dosadašnje napore u ažuriranju biračkog spiska u Srbiji i stvaranju transparentnijeg jedinstvenog biračkog spiska, saopšteno je iz Vlade.

Na sastanku je informisala međunarodne partnere o pozivnom pismu poslatom posmatračkoj misiji za lokalne izbore u Beogradu, kao i o molbi Kancelariji OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) za slanje tehničkog eksperta radi daljeg unapređenja jedinstvenog biračkog spiska.

Brnabić je iznela i mere koje je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave preduzelo kako bi implementiralo preporuke ODIHR-a, poput uspostavljanja mehanizma kontrole dostupnosti objekata u javnoj svojini tokom izborne kampanje.

Ambasador EU Emanuele Žiofre istakao je značaj brzog sprovođenja preporuka ODIHR-a za jačanje izbornog okvira i podržao smislen i inkluzivan proces koji će uključiti sve relevantne aktere radi povećanja poverenja javnosti.

Brnabić je zahvalila predstavnicima OEBS-a i EU na podršci i otvorenosti za predloge dodatnih aktivnosti koje bi doprinele unapređenju izbornog procesa i kontroli biračkog spiska u budućnosti.