Marokanska zima obara rekorde

Marokanska zima obara rekorde

Maroko je ove zime doživeo rekordnu toplotu, uključujući najtopliji januar od početka merenja, rekao je AFP-u meteorološki odeljenje zemlje, pripisavši krivicu klimatskim promenama.

Severnoafričko kraljevstvo, gde su se temperature nedavno približile 37 stepeni Celzijusa, suočava se sa šestom uzastopnom godinom suše.

Nedostatak vode ugrožava održivost poljoprivrede—ključnog ekonomskog sektora koji zapošljava oko trećine radno sposobnog stanovništva i čini 14 procenata izvoza.

U januaru je prosečna temperatura dostigla rekord, „premašivši 3,8C iznad normale za period 1991-2020“, rekao je Housin Juabed, šef komunikacija za meteorološko odeljenje.

To je „najtopliji mesec januar od prvih merenja 1940. godine“, rekao je on za AFP.

Prethodni rekord je postavljen u januaru 2016, kada je prosečna temperatura bila 2,9C iznad normalne.

U februaru je nekoliko regiona iskusilo temperature za 10 stepeni iznad uobičajenog proseka za taj mesec, saopštilo je ministarstvo.

Palo je više rekorda, uključujući i priobalni grad Safi, na zapadu Maroka, koji je dostigao 35,6C.

„Ovi nedavni događaji u Maroku deo su globalnog trenda“ i „odražavaju posledice globalnog zagrevanja, uključujući intenziviranje meteoroloških fenomena“, rekao je Juabed.

Podaci koje je prikupio AFP koristeći Kopernikus program Evropske unije za posmatranje Zemlje, pokazuju da je više od petine Evrope i mediteranskog regiona klasifikovano kao suše, a 17,3 odsto pati od deficita vlažnosti, što bi ga svrstalo u kategoriju upozorenja“.

Očekuje se da će se kiša vratiti u Maroko narednih dana, ali bi samo veliki pljuskovi bili dovoljni da se smanji deficit vode nakon višegodišnjih suša.