Apelacioni sud Crne Gore ukinuo je odluku o izručenju Do Kvona

Apelacioni sud Crne Gore ukinuo je odluku o izručenju Do Kvona

Apelacioni sud Crne Gore ukinuo je odluku o izručenju Do Kvona, osnivača kripto kompanije Terraform Labs, Sjedinjenim Američkim Državama, optuženog za prevaru, prenosi DV.

Prošlog meseca Vrhovni sud je naredio Kvonovo izručenje Sjedinjenim Državama, ali je žalbeni sud u utorak poništio tu odluku, naloživši nižem sudu da preispita slučaj.

Do poništavanja odluke došlo je zbog proceduralnih pitanja i pitanja ko je prvi podneo zahtev, Sjedinjene Države ili Južna Koreja.

Apelacioni sud je u svom saopštenju naveo da je Viši sud počinio „značajne povrede odredaba krivičnog pravosuđa“.

Ranije je Viši sud u Podgorici dao zeleno svjetlo za izručenje Do Kvona Sjedinjenim Američkim Državama, ali je odbio sličan zahtjev iz Južne Koreje, gdje je Crna Gora prošlog mjeseca deportovala njegovog poslovnog partnera.

Pre toga, vlada Estonije odlučila je da izruči američkim kriptopreduzetnicima Ivana Turigina i Serhija Potapenka, koji su optuženi za prevaru i kriminalnu zaveru radi pranja novca.

Saopšteno je da su SAD, u koordinaciji sa Ujedinjenim Kraljevstvom, uvele sankcije protiv jedanaest pojedinaca koji su deo ruske sajber kriminalne grupe Trikbot.

Podsetimo, SAD su krajem avgusta, uz učešće Velike Britanije, Nemačke, Letonije, Holandije, Rumunije i Francuske, sprovele operaciju eliminisanja hakerske mreže Kakbot, koju koriste sajber kriminalci za finansijske zločini.

A u maju je FBI uništio špijunski program koji je Ruska Federacija koristila 20 godina.