Albanija osudila grčkog gradonačelnika zbog izborne prevare, tenzije rastu sa Grčkom

Albanija osudila grčkog gradonačelnika zbog izborne prevare, tenzije rastu sa Grčkom

Albanski sud je u utorak osudio izabranog gradonačelnika iz redova grčke manjine na dve godine zatvora zbog izborne prevare, što je izazvalo zabrinutost u susednoj Grčkoj. Dionisios Alfred Beleri, koji je pobedio na izborima za gradonačelnika grada Himari na jugu Albanije, uhapšen je u maju 2023. pod optužbom za kupovinu glasova tokom izborne kampanje.

Beleri, koji nikada nije položio zakletvu jer je bio zatvoren, negirao je optužbe. Specijalni sud za korupciju i organizovani kriminal presudio je da je Beleri kriv za aktivnu korupciju tokom izbora i osudio ga na dve godine zatvora. Beleri ima pravo ulaganja žalbe u roku od 15 dana.

Grčka je izrazila zabrinutost zbog odluke suda, ističući važnost poštovanja prava izabranog gradonačelnika i poštenog suđenja. Grčka vlada je naglasila da će pažljivo pratiti napredak slučaja i izrazila nadu da će drugostepeni sud doneti poštenu i objektivnu odluku.

Odnosi između Albanije i Grčke su često napeti zbog kulturnih, istorijskih i političkih razlika, kao i zbog prisustva albanske manjine u Grčkoj i grčke manjine u Albaniji. Grčka je istakla da poštovanje prava izabranog gradonačelnika u Albaniji može uticati na nastojanja te zemlje da se pridruži Evropskoj uniji.