Tri podvodna kabla za prenos podataka kroz Crveno more prekinuta usred napada Huta

Tri podvodna kabla za prenos podataka kroz Crveno more prekinuta usred napada Huta

Incident u Crvenom moru prekinuo je tri podvodna morska kabla koji obezbeđuju internet i telekomunikacije širom sveta, pošto je plovni put i dalje meta jemenskih Huti pobunjenika, saopštili su zvaničnici u ponedeljak.

U saopštenju HGC Global Communications-a sa sedištem u Hong Kongu priznaje se rezove, ali se ne navodi šta je dovelo do prekida linija. Postojala je zabrinutost zbog depeša na meti kampanje Huti, koju pobunjenici opisuju kao pokušaj pritiska na Izrael da okonča svoj rat protiv Hamasa u Pojasu Gaze. Međutim, Huti su negirali da su napali linije.

Dok je globalni transport već poremećen kroz Crveno more, ključnu rutu za transport tereta i energije iz Azije i Bliskog istoka u Evropu, sabotaža telekomunikacionih linija mogla bi dodatno da eskalira višemesečnu krizu. U međuvremenu, napad Huti za koji se sumnja da je bio usmeren na novi brod u Adenskom zalivu.

Linije preseka uključuju Azija-Afrika-Evropa 1, Evropa Indija Gatevai, Seacom i TGN-Gulf, saopštila je HGC Global Communications. U njemu je opisano da su rezovi uticali na 25% saobraćaja koji teče kroz Crveno more. On je opisao rutu Crvenog mora kao ključnu za kretanje podataka iz Azije ka Evropi i rekao je da je počeo da preusmerava saobraćaj.

HGC Global Communications je opisao liniju Seacom-TGN-Gulf kao dva odvojena kabla, iako je zapravo jedan na području preseka, kaže Tim Stronge, stručnjak za podmorske kablove iz TeleGeographi, kompanije za istraživanje tržišta telekomunikacija sa sedištem u Vašingtonu.

Odgovarajući na pitanja Asošiejted presa, Sikom je rekao da „početno testiranje ukazuje da se pogođeni segment nalazi u jemenskim pomorskim jurisdikcijama u južnom Crvenom moru“. Rečeno je da preusmerava saobraćaj koji je mogao da promeni, iako su neke usluge bile u prekidu.

Tata Communications, deo indijskog konglomerata i iza linije Seacom-TGN-Gulf, rekao je AP-u da je „pokrenuo hitne i odgovarajuće korektivne radnje“ nakon što je linija prekinuta.

„Mi ulažemo u različite kablovske konzorcijume kako bismo povećali našu raznovrsnost i stoga u takvim situacijama preseka ili zaglavljivanja kabla možemo automatski da preusmerimo naše usluge“, rekao je Tata.

Druge firme iza tih linija, koje pružaju podatke Africi, Aziji i Bliskom istoku, nisu odmah odgovorile na upite AP-a u ponedeljak.

Početkom februara, međunarodno priznata vlada Jemena u egzilu je navela da su Huti planirali da napadnu kablove. Činilo se da su linije prekinute 24. februara, a organizacija NetBlocks je primetila da pristup internetu u istočnoafričkoj državi Džibuti pati od prekida dva dana kasnije. Seacom, jedan od četiri presečena kabla, opslužuje Džibuti.

Ali sa svoje strane, Huti su negirali da su gađali kablove. Huti su za poremećaje okrivili britansku i američku vojnu operaciju, ali nisu ponudili dokaze koji bi podržali te tvrdnje i u prošlosti su iznosili lažne tvrdnje.

„Neprijateljstva britanskih i američkih pomorskih vojnih jedinica u Jemenu izazvala su prekid u podmorskim kablovima u Crvenom moru, što je ugrozilo bezbednost i bezbednost međunarodnih komunikacija i normalan protok informacija“, navodi se u jemenskom ministarstvu saobraćaja koje kontroliše Huti. Navodna prestonica koju drže pobunjenici, Sana.

Od novembra, pobunjenici su više puta gađali brodove u Crvenom moru i okolnim vodama zbog rata između Izraela i Hamasa. Ti brodovi su uključivali najmanje jedan sa teretom za Iran, glavnog dobrotvora Hutija, i jedan pomoćni brod koji je kasnije krenuo ka teritoriji pod kontrolom Huta.

Uprkos više od mesec i po vazdušnih napada predvođenih SAD, Huti pobunjenici su ostali sposobni da pokrenu značajne napade. Oni uključuju napad prošlog meseca na teretni brod koji je prevozio đubrivo, Rubimar, koji je potonuo u subotu nakon nekoliko dana plutanja, i obaranje američke bespilotne letelice vredne desetine miliona dolara.

Huti insistiraju da će se njihovi napadi nastaviti sve dok Izrael ne zaustavi svoje borbene operacije u Pojasu Gaze, koje su razbesnele širi arapski svet i videle da su Huti stekli međunarodno priznanje.

Poslednjih dana došlo je do usporavanja napada. Razlog za to ostaje nejasan. Između četiri do osam američkih i savezničkih ratnih brodova sada patroliraju Crvenim morem svakog dana, rekao je major Pete Nguien, portparol Ministarstva odbrane.

Centar za pomorske trgovinske operacije britanske vojske u ponedeljak je posebno upozorio na novi mogući napad u Adenskom zalivu. Privatna firma za obezbeđenje Ambrei opisala je da je na meti broda bio kontejnerski brod pod zastavom Liberije i koji je povezan sa Izraelom koji je pretrpeo štetu i uputio poziv u pomoć.

Ostaje nejasno kako bi Huti mogli da napadnu same podmorske kablove. Nije poznato da pobunjenici imaju sposobnost ronjenja ili spasavanja da gađaju linije, koje se nalaze stotinama metara (stopa) ispod površine plovnog puta.

Međutim, podmorski kablovi mogu biti presečeni sidrima, uključujući i ona bačena sa brodova koji su onesposobljeni u napadima. Krivac bi mogao biti brod koji pluta sa sidrom koje struže po moru.

„Naš tim smatra da je moguće da je na njega moglo uticati povlačenje sidra, zbog količine pomorskog saobraćaja sa kojim se region bavi i niskog morskog dna u mnogim delovima Crvenog mora“, rekao je Sikom. „Ovo se može potvrditi tek kada brod za popravku bude na licu mesta.

Postoji 14 kablova koji sada prolaze kroz Crveno more, a planirano je još šest, rekao je Stronge.

„Procenjujemo da preko 90 odsto komunikacija između Evrope i Azije prolazi kroz podmorske kablove u Crvenom moru“, rekao je on. „Na sreću, telekom operateri su izgradili visok stepen redundanse ugrađene u sistem — postoji mnogo kablova koji prolaze kroz Crveno more.“