Belorusi glasaju na strogo kontrolisanim izborima usred poziva opozicije na bojkot

Belorusi glasaju na strogo kontrolisanim izborima usred poziva opozicije na bojkot

Beloruski građani će u nedelju izaći na izbore za parlament i lokalne organe vlasti, koji su pod strogim nadzorom i trebalo bi da učvrste vladavinu autoritarnog lidera Aleksandra Lukašenka.

Lukašenko, koji vlada Belorusijom već gotovo 30 godina, tvrdi da zapadne sile pokušavaju da iskoriste izbore kako bi destabilizovale zemlju. Većina kandidata pripada strankama koje podržavaju Lukašenkovu politiku, dok je desetak drugih partija odbijeno za registraciju.

Beloruska opoziciona liderka Svetlana Cihanuskaja, koja se nalazi u egzilu, pozvala je građane na bojkot izbora, tvrdeći da su izbori farsa.

Prošlogodišnji predsednički izbori u Belorusiji izazvali su talas masovnih protesta, koji su brutalno ugušeni, a hiljade ljudi je uhapšeno. Sada se održavaju novi izbori usred povećane represije i nedostatka slobode izražavanja.

OEBS nije pozvan da nadgleda izbore, a vlasti su preduzele korake kako bi sprečile birače da dokumentuju svoje glasanje. Prema posmatračima, vlasti nisu ni pokušale da stvore privid demokratije.

Izbori pružaju vlastima priliku da pokažu kontrolu nakon protesta i potisnu svaku opoziciju ili alternativni glas.