Skrining samoubistva ne bi trebalo da bude ograničen na one sa psihijatrijskom istorijom, predlažu stručnjaci

Skrining samoubistva ne bi trebalo da bude ograničen na one sa psihijatrijskom istorijom, predlažu stručnjaci

Skoro svaki peti koji pokuša samoubistvo to učini bez ispunjavanja kriterijuma za prethodni psihijatrijski poremećaj, prema studiji objavljenoj na internetu 21. februara u JAMA Psychiatry.

Maria A. Okuendo, MD, Ph.D., sa Univerziteta Pensilvanije u Filadelfiji, i kolege su koristile podatke od 1.948 odraslih Amerikanaca sa životnim pokušajima samoubistva iz nacionalno reprezentativne ankete zasnovane na populaciji kako bi utvrdili koji procenat ljudi koji pokušavaju samoubistvo susreću kriterijumi za psihijatrijski poremećaj.

Istraživači su otkrili da 6,2 procenta nije imalo očigledne psihijatrijske dijagnoze tokom svog života, dok je 13,4 procenta učinilo prvi pokušaj samoubistva pre pojave psihijatrijskog poremećaja. Nije bilo značajnih razlika u godinama ili polu uočene u procentu onih sa doživotnim pokušajima samoubistva bez psihijatrijskih poremećaja. Međutim, žene su češće pokušale samoubistvo od muškaraca u godini kada je došlo do psihijatrijskog poremećaja (14,9 prema 8,6 procenata).

Pokušaji su bili ređi među onima od ≥50 do 65 godina (3,9 procenata naspram 6,1 procenata za one od 35 do 50 godina i 6,2 procenata za one od 20 do <35 godina).

„Ovaj nalaz dovodi u pitanje kliničke predstave o tome ko je u opasnosti od suicidalnog ponašanja i postavlja pitanja o sigurnosti ograničavanja skrininga rizika od samoubistva na psihijatrijsku populaciju“, pišu autori.