Borel: Države članice mogu kupiti granate za Ukrajinu van EU

Borel: Države članice mogu kupiti granate za Ukrajinu van EU

Visoki diplomata Evropske unije Žozep Borel rekao je da zemlje članice mogu da naruče artiljerijske granate van Unije kao deo plana za obezbeđivanje Ukrajine neophodnim naoružanjem.

On je to rekao na konferenciji za novinare posle sastanka šefova spoljnih poslova zemalja EU 19. februara, prenosi „Evropska pravda“.

Borel je rekao da su se šefovi spoljnopolitičkih resora članica EU fokusirali na to kako da povećaju snabdevanje Ukrajine artiljerijskim granatama.

On je podsetio da EU od prošle godine ima mehanizam u okviru kojeg je razvijeno 60 okvirnih ugovora za porudžbine artiljerijskih granata u industriji – i ovi ugovori se takođe finansiraju.

„Ako zemlje članice imaju način da dođu do municije na međunarodnom tržištu, ako neko može da isporuči ovu municiju brže, jeftinije i lakše, nema ograničenja“, naglasio je vrhunski diplomata Evropske unije.

„Nikada nismo rekli da će ovo (narudžbina municije) biti samo za evropsku industriju. Očigledno da ćemo joj dati prioritet. Ali ako neko ima bolju ponudu, molim da je iskoristi“, dodao je on.

Podsetimo, ranije je ministar spoljnih poslova Češke Jan Lipavski rekao da evropske zemlje treba da nađu način da nabave municiju za Ukrajinu, kojoj je ona hitno potrebna.

A na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, Danska je pozvala Evropu da se ne krije iza proizvodnih problema u isporuci oružja Ukrajini.