Drevni vulkani na Marsu drže tragove davno izgubljene prošlosti Zemlje

Drevni vulkani na Marsu drže tragove davno izgubljene prošlosti Zemlje

Za tihu, prašnjavu grudu planete koju vidimo danas, Mars je imao iznenađujuće nasilnu istoriju, onu koja bi mogla da otkrije neke tragove o prošlosti Zemlje.

Novo istraživanje površine Marsa sugeriše da je u svojim mlađim godinama crvena planeta bila prepuna vulkana koji bi mogli da podsećaju na tutnjave naše male plave tačke pre nego što je formirala tektonske ploče pre nekih 3 milijarde godina.

Planetarni naučnik Džozef Mihalski sa Univerziteta u Hong Kongu i njegove kolege katalogizovali su ožiljke vulkanske aktivnosti u regionu Eridanije na južnoj hemisferi, koristeći podatke daljinskog istraživanja sa više orbitera.

Za razliku od Zemlje, koja ima koru isprepletenih kontinentalnih ploča koje lebde na vrhu njenog viskoznog omotača, današnji Mars se generalno smatra planetom sa jednom pločom koja je nekada davno imala aktivne vulkane.

Ovi vulkani su bili masivni i eksplozivni, a najveći je bio Olimp; štitni vulkan 100 puta veći od najvećeg na Zemlji, Mauna Loe na Havajima.

Jedan od razloga zašto su Marsovi vulkani narasli tako veliki je taj što crvenoj planeti nedostaju tektonske ploče da bi se pogodno ispustio pritisak plašta koji se uskomešao. Bez klizanja i potonuća ploča jedna iznad i ispod druge, geološka istorija Marsove kore nije reciklirana kao površina naše planete, i mogla bi da sadrži nagoveštaje o tome kako se mogla formirati Zemljina kora.

„Planeta Mars u tom pogledu predstavlja posebno vredan deo slagalice“, pišu Mihalski i kolege u svom objavljenom radu.

Otprilike 70 posto površine Marsa je starije od 3 milijarde godina, a oko 45 posto starije od 3,6 milijardi godina.

„Iako je kora pod velikim udarom kratera“, objašnjavaju istraživači, „drevni geološki zapis ostaje uglavnom netaknut i stoga pruža neprocenjiv prozor u rane geološke uslove Sunčevog sistema i tragove za ranu evoluciju kore“.

Interes Mihalskog i njegovih kolega za oblast Eridanije leži u njenoj intenzivno magnetizovanoj kori i dokazima iz regiona koji sugerišu da je nekada sadržavalo drevno Marsovsko more.

Koristeći orbitalne podatke, istraživači su identifikovali ogroman niz od četiri različita tipa vulkana unutar i u blizini mora Eridanija: vulkanske kupole, stratovulkani, piroklastični štitovi i kompleksi kaldere koji su verovatno ostali iz perioda snažne geološke aktivnosti pre nekih 3,5 milijardi godina. .

Struktura ovih vulkana na Marsu bila je slična onima koji se danas nalaze na Zemlji, ali sa nešto većim prečnikom – rezultat manje gravitacije na crvenoj planeti i eksplozivnijeg vulkanizma koji je bacao materijal dalje.

„Različiti vulkanizam je povezan sa felzičnim vulkanskim sastavima koji nisu slični bilo kom drugom skupu priznatih naslaga ili vulkanskog regiona na Marsu“, pišu Mihalski i njegove kolege, dodajući čudnu prirodu regiona.

Topografija antičkog pejzaža je takođe bila otkrivajuća. Debljina vulkanskih naslaga u regionu Eridanije, delovi iskrivljene i savijene kore i njeni slivovi ukazali su istraživačima da je kora bebe Marsa mogla biti polako prevrnuta prethodnikom tektonike ploča, nazvanom vertikalna tektonika.

Istraživači sumnjaju da bi se još stotine vulkana moglo naći u regionu Eridanije, od kojih bi mnogi verovatno eruptirali ispod drevnog mora – što pruža lepu paralelu sa Zemljom tokom arhejskog perioda, kada je Zemlja uglavnom bila vodeni svet i najraniji oblici pojavio se život.

„Prosto je zapanjujuće razmišljati o razmerama aktivnosti u ovom regionu“, rekao je autor studije i planetarni geolog sa Instituta za planetarne nauke Aster Kauart novinaru Robertu Liju za Space.com.

„Viđenje marsovskog pejzaža oblikovanog ovim procesima i očuvanog u stazi pruža nam odličnu priliku da detaljnije istražimo evoluciju planetarnog pejzaža.“