Putin: Želim da pobedi Bajden

Putin: Želim da pobedi Bajden

Moskva ima preferirani ishod predsedničkih izbora u SAD u novembru, izjavio je u sredu ruski predsednik Vladimir Putin.

U razgovoru sa novinarom Pavlom Zarubinom na marginama Foruma budućih tehnologija u Moskvi, Putin se dotakao tekuće izborne kampanje u SAD, rekavši da bi bilo neprikladno da se Rusija meša u unutrašnje američke stvari.

Na pitanje ko bi bio bolji za Rusiju, aktuelni predsednik Džo Bajden ili njegov republikanski izazivač Donald Tramp, Putin je, međutim, odgovorio nedvosmisleno.

„Bajden. On je iskusnija i predvidljivija osoba, on je političar starog tipa. Ali radićemo sa svakim liderom koji dobije poverenje američkog naroda“, rekao je on.

Putin se osvrnuo na medijske izveštaje o Bajdenovom kognitivnom padu rekavši da to zapravo nije video kada se sastao sa američkim liderom u Švajcarskoj pre tri godine.

„Pa šta ako je udario glavu izlazeći iz helikoptera? Ko od nas nije udario glavom u helikopter, neka baci prvi kamen“, rekao je Putin. „Ja nisam doktor.“

Prema rečima ruskog predsednika, Moskvi je jedino važna politika Vašingtona, koju je opisao kao „štetnu i pogrešnu”.

Putin je takođe prokomentarisao nedavne Trampove opaske u vezi sa određenim članicama NATO-a koje ne posvećuju vojsci onoliko svog BDP-a koliko to blok zahteva.

Trampov pristup NATO-u „ima određenu logiku“, rekao je Putin, ali i pozicija evropskih zemalja koje su navikle da žive pod američkim „nuklearnim kišobranom“ bez pitanja. NATO je „instrument američke spoljne politike“, a ako SAD odluče da više nemaju koristi od toga, to je prerogativ Vašingtona, rekao je Putin. „Neka to sami reše.“