Evropski satelit će se srušiti nazad na Zemlju za nedelju dana

Evropski satelit će se srušiti nazad na Zemlju za nedelju dana

Veliki satelit koji je završio svoju misiju pre 13 godina će se nekontrolisano srušiti na Zemlju u narednih nedelju dana, ali skoro da nema šanse da će nekoga povrediti, saopštila je Evropska svemirska agencija.

ESA-in ERS-2 satelit, koji je lansiran 1995. godine u misiju posmatranja Zemlje, polako je ali namerno oboren kako bi se izbeglo stvaranje još krhotina koji kruže oko planete.

Takvo svemirsko smeće može predstavljati pretnju aktivnim satelitima, kao i Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Agencija je predvidela da će ERS-2 ponovo ući u atmosferu u ponedeljak – dajte ili uzmite tri dana sa obe strane.

Šta god da preživi ovaj vatreni ponovni ulazak moglo bi da sleti bilo gde na Zemlji, ali postoji mala pretnja za ljude na zemlji, rekli su stručnjaci ESA na konferenciji za novinare u utorak.

„Šanse da komad satelita padne na nečiju glavu procenjuju se na jedan prema milijardu“, rekao je Benjamin Bastida Virgili, inženjer sistema svemirskog otpada ESA.

Većina satelita od 2,5 tone će izgoreti kada uđe u atmosferu.

„Procenjujemo da je najveći fragment satelita koji bi mogao da stigne do zemlje 52 kilograma (115 funti)“, rekao je Henri Laur iz ESA-ine misije za posmatranje Zemlje.

Kada je ERS-2 lansiran 1995. godine, bio je to najsofisticiraniji evropski satelit za posmatranje Zemlje, prema ESA.

Agencija je 2011. godine isključila satelit na način koji je osigurao da će se postepeno vratiti u atmosferu za 13 godina.

Da je ERS-2 jednostavno ostavljen da se okreće oko sveta, bilo bi potrebno 100 do 200 godina da ponovo uđe u atmosferu, rekao je Laur.

„Nismo mogli da rizikujemo da ostavimo satelit tamo gore“, dodao je on.

Bez izvora energije, satelit je bio u značajnoj opasnosti od eksplozije, što bi stvorilo opasne krhotine koje kruže oko planete, rekao je koordinator za svemirsku bezbednost ESA Kventin Verspiren.

ESA se obavezala da će svesti svemirski otpad iz svojih misija na nulu do 2030. godine.

Više od 100 organizacija, među kojima je i evropski teški Airbus, reklo je da će potpisati povelju agencije o „nultom otpadu“, rekao je Verspieren, dodajući da se nada da će konkurenti sa sjedištem u SAD SpaceKs i Amazon slijediti njihov primjer.

U proseku, oko jedna letelica ponovo uđe u Zemljinu atmosferu svakog meseca, prema ESA.

ESA satelit za mapiranje vetra nazvan Aeolus imao je uredniji povratak na Zemlju 2023. godine, njegov pomoćni ponovni ulazak je bio lakši jer je kružio znatno niže od ERS-2.

Eol je bezopasno pljusnuo u Atlantski okean.