Nemačka političarka predlaže „evropsku bombu“ nakon Trampovih izjava o nuklearnom odvraćanju

Nemačka političarka predlaže „evropsku bombu“ nakon Trampovih izjava o nuklearnom odvraćanju

Katarina Barli, vodeći poslanik u Evropskom parlamentu iz Socijaldemokratske partije (SPD) Nemačke, izrazila je u utorak zabrinutost zbog nedavnih izjava američkog predsednika Donalda Trampa o ulozi Sjedinjenih Američkih Država u nuklearnom odvraćanju Evrope. Barli je istakla potrebu za evropskim samostalnim nuklearnim kapacitetima kao odgovor na promenljivu situaciju u međunarodnoj politici.

„S obzirom na nedavne izjave Donalda Trampa, više se ne možemo osloniti na to da će SAD dati evropskim članicama NATO-a svoj nuklearni kišobran“, izjavila je Barli za nemački dnevnik Tagesspiegel. Ona je dodala da bi „evropska bomba“ mogla biti korak ka stvaranju „evropske vojske“.

Barli je naglasila da bi Evropska unija trebalo da preuzme veću odgovornost za svoju bezbednost, posebno u svetlu napetosti sa Rusijom. Ona je optužila ruskog predsednika Vladimira Putina za destabilizaciju regiona i izrazila uverenje da bi EU trebalo da preuzme veću ulogu u rešavanju krize u Ukrajini.

Međutim, ovaj predlog naišao je na kritike od strane drugih političkih stranaka u Nemačkoj. Martin Širdevan, vodeći kandidat za EP iz stranke Die Linke (Levica), osudio je Barlijeve izjave, tvrdeći da nuklearno širenje nije odgovor na izazove u međunarodnoj politici.

„Bilo bi razumnije imati EU koja je posvećena politici pomirenja, razoružanja i socijalne pravde preko granica“, rekao je Širdevan. On je dodao da SPD treba da podstakne Nemačku da potpiše Ugovor o zabrani nuklearnog oružja, umesto da razmatra opciju nuklearnog širenja.

Istovremeno, bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev upozorio je Zapad na moguće posledice direktnog sukoba sa Rusijom, navodeći da bi takav sukob brzo eskalirao u nuklearni.