Naučnici otkrivaju zašto su borovnice plave

Naučnici otkrivaju zašto su borovnice plave

Sićušne spoljašnje strukture u voštanom premazu borovnica daju im plavu boju, mogu otkriti istraživači sa Univerziteta u Bristolu. Ovo se odnosi na mnogo voća iste boje, uključujući bobice, trnove i bobice kleke.

U studiji, objavljenoj u časopisu Naučni napredak , istraživači pokazuju zašto su borovnice plave uprkos tamnocrvenoj boji pigmenata u kožici ploda. Njihovu plavu boju umesto toga obezbeđuje sloj voska koji okružuje plod koji se sastoji od minijaturnih struktura koje rasipaju plavu i UV svetlost. Ovo daje borovnicama njihov plavi izgled za ljude i plavo-UV za ptice. Hromatska plava UV refleksija nastaje interakcijom nasumično raspoređenih kristalnih struktura epikutikularnog voska sa svetlošću.

Rok Midlton, naučni saradnik na Bristolskoj školi bioloških nauka, objasnio je: „Plavilo borovnica se ne može ‘izvući’ gnječenjem — zato što se ne nalazi u pigmentiranom soku koji se može iscediti iz voća. Zato znali smo da mora biti nešto čudno u boji.

„Tako smo uklonili vosak i ponovo ga kristalisali na kartici i na taj način smo uspeli da napravimo potpuno novi plavi UV premaz.“

Ultra-tanka boja je debela oko dva mikrona, i iako manje reflektuje, vidljivo je plava i dobro reflektuje UV, što verovatno otvara put novim metodama bojenja.

„To pokazuje da je priroda evoluirala da koristi zaista uredan trik, ultratanak sloj za važnu boju“, dodao je Rok.

Većina biljaka je obložena tankim slojem voska koji ima višestruke funkcije, od kojih mnoge naučnici još uvek ne razumeju. Oni znaju da može biti veoma efikasan kao hidrofobni, samočisteći premaz, ali tek sada shvataju koliko je struktura važna za vidljivo obojenje.

Sada tim planira da razmotri lakše načine ponovnog kreiranja premaza i njegovog nanošenja. Ovo bi moglo dovesti do održivije, biokompatibilne i čak jestive UV i plavo-reflektujuće boje.

Štaviše, ovi premazi mogu imati iste višestruke funkcije kao i prirodni biološki koji štite biljke.

Roks je dodao: „Bilo je zaista zanimljivo otkriti da postoji nepoznati mehanizam bojenja tačno ispod naših nosova, na popularnom voću koje uzgajamo i jedemo sve vreme.

„Bilo je još uzbudljivije moći da reprodukujemo tu boju sakupljanjem voska da bi se napravio novi plavi premaz koji niko ranije nije video.

„Izgradnja sve te funkcionalnosti ovog prirodnog voska u veštački napravljene materijale je san.“