Arheolozi u Maroku otkrili najstarije ljudske otiske stopala u Severnoj Africi

Arheolozi u Maroku otkrili najstarije ljudske otiske stopala u Severnoj Africi

Arheolozi u Maroku su iskopali više od 80 ljudskih otisaka starih oko 100.000 godina i za koje se veruje da su najstariji u Severnoj Africi.

Arheolozi iz Maroka, Španije, Francuske i Nemačke otkrili su otiske stopala, koje je verovatno ostavilo pet Homo sapiensa, uključujući decu, na obali Laraša, grada 90 kilometara južno od Tangera.

„Ova grupa (Homo sapijen s) je prelazila plažu prema moru, verovatno u potrazi za hranom i školjkama“, rekao je za AFP Anas Sedrati, kustos na arheološkom nalazištu Liksus Laraš.

„Verovatno su bili ribari ili sakupljači.

Istraživači, čija je studija objavljena u naučnom časopisu Nature u januaru, rekli su da su otisci stopala neki od najbolje očuvanih ljudskih tragova na svetu i najstariji u severnoj Africi i južnom Mediteranu.

„Ovo otkriće je napravljeno tokom terenske misije u julu 2022. godine, kao deo naučno-istraživačkog projekta o poreklu i dinamici kamenih gromada razasutih duž obale“, rekli su istraživači predvođeni francuskim Univerzitetom Bretagne Sud.

2017. godine, neki ostaci Homo sapiensa koji datiraju pre 300.000 godina otkriveni su u severozapadnom Maroku, što je napredak koji je potisnuo procenjeno poreklo ljudske vrste za 100.000 godina.

Otisci stopala u Laracheu su još jedan dokaz važnosti ovog regiona u ljudskoj istoriji, rekao je Anass Sedrati, napominjući da su otkriveni i životinjski tragovi.

„Moramo da sačuvamo ovo izvanredno mesto nasleđa, čak i ako mu prete porast nivoa mora i oluje“, rekao je za AFP Mouncef Sedrati, šef istraživačkog projekta.

„Drugi otisci će biti otkriveni kako sedimenti erodiraju“, rekao je Sedrati.

„Tada bi bilo zanimljivo pratiti ovu eroziju i otkriti nove tragove koji bi pružili više detalja o Homo sapiensu koji je živeo duž ove obale.

© Agencija Frans pres