G7, EU mogu koristiti zamrznutu rusku imovinu kao kolateral za pomoć Ukrajini

G7, EU mogu koristiti zamrznutu rusku imovinu kao kolateral za pomoć Ukrajini

Grupa sedam (G7) i Evropska unija razgovaraju o planu da se više od 250 milijardi dolara koristi zamrznuta sredstva ruske centralne banke kao kolateral za finansiranje oporavka Ukrajine, preneo je Blumberg.

Prema predlogu o kojem se raspravlja, saveznici Ukrajine mogli bi da izdaju dužničke obaveze za finansiranje obnove Ukrajine, koristeći zamrznutu rusku imovinu kao kolateral za otplatu duga.

Zagovornici plana smatraju da bi svako rešenje sukoba po međunarodnom pravu zahtevalo od Rusije da nadoknadi štetu koju je nanela Ukrajini.

Prema izvorima agencije, ako Rusija odbije da to učini, mogu se podneti potraživanja za njenu imobilisanu imovinu.

Trenutno se o planu raspravlja na tehničkom nivou. Drugim rečima, politička odluka o tom pitanju tek treba da se donese.

Istovremeno, jedan od izvora je primetio da neke zemlje teže da se kreću u ovom pravcu brže od drugih.

Ranije su zemlje Grupe sedam obećale da će naterati Rusiju da plati obnovu Ukrajine i da će njena sredstva zamrznuti dok to ne učini.

Američka administracija je zvanično potvrdila pregovore sa saveznicima i partnerima u vezi sa mogućnošću konfiskacije zamrznute ruske imovine koja će se koristiti u naporima za oporavak Ukrajine.

Rusija se, pak, sprema da ospori sve korake koje preduzmu SAD i EU u vezi sa konfiskacijom zamrznute imovine njene centralne banke u iznosu od 300 milijardi dolara u korist Ukrajine.