Grad Dirborn u Mičigenu jača policijsko prisustvo nakon kontroverznog članka

Grad Dirborn u Mičigenu jača policijsko prisustvo nakon kontroverznog članka

Grad Dirborn u Mičigenu pojačava svoje policijsko prisustvo u bogomoljama i ključnim infrastrukturnim tačkama kao odgovor na porast islamofobične retorike na mreži, nakon što je jedan članak u Wall Street Journal-u opisao Dirborn kao „američku prestonicu džihada“.

Gradonačelnik Abdulah Hamud izjavio je putem društvenih medija da je ova akcija direktna posledica članka objavljenog u Wall Street Journal-u pod nazivom „Dobro došli u Dirborn, američku prestonicu džihada“, koji je izazvao alarmantni porast fanatične i islamofobične retorike na internetu usmerene ka gradu Dirbornu.

Uprkos tvrdnjama autora članka, Stivena Stalinskog, izvršnog direktora Instituta za istraživanje medija na Bliskom istoku, da nije imao nameru podsticanja mržnje, gradonačelnik je odlučio preduzeti dodatne mere kako bi osigurao sigurnost građana.

Ovaj potez dolazi u kontekstu šireg društvenog konteksta, u kojem su građani Mičigena i drugih delova SAD izrazili podršku Palestincima u sukobu sa Izraelom, što je, prema Hamudu, moglo doprineti eskalaciji tenzija.

Džo Bajden osudio je porast islamofobije i antiarapske mržnje, ističući da je pogrešno okriviti čitavu grupu ljudi na osnovu dela malog broja. Hamud je izrazio zahvalnost na podršci Bajdena i naglasio važnost zajedničkog napora u borbi protiv svih oblika mržnje.