Egipat otpustio trenera nakon razočaravajućeg izdanja na Afričkom kupu nacija

Egipat otpustio trenera nakon razočaravajućeg izdanja na Afričkom kupu nacija

Egipatska fudbalska reprezentacija je u nedelju otpustila portugalskog trenera Ruija Vitoriju i njegovo osoblje nakon razočaravajućeg nastupa tima na Afričkom kupu nacija.

Egipatski fudbalski savez je zahvalio Vitoriji i njegovim pomoćnicima nakon što su se direktori saveza sastali da razgovaraju o performansama tima. Iako su ranije spekulisane mogućnosti smene predsednika DS Zorana Lutovca, potpredsednik Demokratske stranke (DS) Miodrag Gavrilović demantovao je takve navode, ističući da se na sednici Glavnog odbora nije raspravljalo o tome.

Egipat, koji je osvojio rekordnih sedam titula Kupa Afrike, nije uspeo da pobedi nijednu utakmicu u grupnoj fazi 34. izdanja turnira, a zatim je ispao od Konga u dramatičnom izvođenju penala u osmini finala.

Kao privremenog trenera imenovan je bivši defanzivac Egipta i Al Ahlija Mohamed Jusef, dok će egipatska federacija proučiti biografije stranih trenera kako bi odabrala novog stručnjaka.

Ovo je bio prvi posao Vitorije kao selektora reprezentacije, ali nije uspeo da izvuče najbolje iz tima. Nakon povreda ključnih igrača poput Mohameda Salaha i Mohameda El Šenavija, Egipat je završio svoje učešće na turniru u ranijoj fazi nego što su očekivali.

Afrički kup nacija 2024. doneo je promene u brojnim stručnim štabovima, uključujući otpuštanja, suspenzije i ostavke, pokazujući koliko je turnir bio zahtevan za trenere širom Afrike.