Studija otkriva alarmantne efekte višestruke izloženosti pesticidima na zdravlje bumbara

Studija otkriva alarmantne efekte višestruke izloženosti pesticidima na zdravlje bumbara

Istraživači su nedavno objavili rezultate studije koja ukazuje na ozbiljne posledice višestruke izloženosti pesticidima na zdravlje bumbara, ključnih oprašivača u poljoprivrednim ekosistemima. Ova studija, sprovedena na 106 lokacija na poljoprivrednom zemljištu u osam evropskih zemalja, pokazala je da je polen koji su bumbari sakupljali kontaminiran sa više pesticida, sa prosečno osam različitih jedinjenja po koloniji, a najzagađenija kolonija čak 27 različitih jedinjenja.

Uzimajući u obzir količinu i toksičnost pesticida prisutnih u njihovoj hrani, istraživači su izračunali rizik koji pesticidi predstavljaju za kolonije bumbara. Rezultati su pokazali da su kolonije koje su bile izložene većem riziku od pesticida imale niži rast i manju reproduktivnu sposobnost u poređenju sa kolonijama sa nižim rizikom od pesticida. Efekti su bili izraženiji u područjima sa intenzivnom poljoprivrednom upotrebom zemljišta, ističući važnost očuvanja polu-prirodnih staništa i drugih područja bogatih cvećem za oprašivače.

Ovi rezultati dolaze u trenutku kada je Evropski parlament nedavno odbacio predlog za suzbijanje upotrebe poljoprivrednih pesticida. Ova odluka izaziva zabrinutost u vezi sa zaštitom oprašivača i ukazuje na neuspeh u sprovođenju održivih poljoprivrednih praksi. Iako se nada polaže u tekuće napore za poboljšanje procene rizika od pesticida i razvoja alternativnih poljoprivrednih metoda, istraživači ističu da je hitno potrebno dugoročno praćenje uticaja pesticida na životnu sredinu nakon njihovog odobrenja, kako bi se identifikovali neočekivani efekti.

Ova studija naglašava potrebu za preispitivanjem politika o korišćenju pesticida u poljoprivredi i jačanjem mera zaštite oprašivača, kako bi se sačuvali ključni ekosistemi i osigurala održiva proizvodnja hrane u budućnosti.