Francuska traži hitnu suspenziju odluke o zabrani korišćenja dinara na Kosovu

Francuska traži hitnu suspenziju odluke o zabrani korišćenja dinara na Kosovu

Francuska je zatražila hitnu suspenziju odluke tzv. Centralne banke Kosova koja zabranjuje korišćenje dinara, ističući da bi rešenje za ovo pitanje trebalo da se nađe u okviru dijaloga Beograda i Prištine pod vođstvom Evropske unije.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Francuske izražena je zabrinutost zbog stupanja na snagu ove odluke, kojom se odobrava samo evro za gotovinske transakcije na Kosovu. Naglašeno je da će ova odluka, doneta brzo i neusklađeno, imati ozbiljne posledice na svakodnevni život srpske zajednice na Kosovu, koja se u velikoj meri oslanja na plaćanja u srpskim dinarima iz Srbije.

„U nedostatku alternativnih rešenja do danas, Francuska poziva na hitnu suspenziju ove mere kako bi se obezbedio dovoljan prelazni period. Pozivamo kosovske vlasti da pronađu rešenje putem pregovora u okviru dijaloga koji vodi Evropska unija“, navodi se u saopštenju.

Ova reakcija Francuske ilustruje važnost dijaloga i diplomatskih pregovora u rešavanju spornih pitanja između Beograda i Prištine, te ističe potrebu za pronalaženjem održivih rešenja koja uzimaju u obzir interese svih relevantnih strana.