Moldavske kompanije prodale Rusiji rezervne delove za avione vredne 15 miliona dolara

Moldavske kompanije prodale Rusiji rezervne delove za avione vredne 15 miliona dolara

Prema istrazi moldavskog servisa „Radio sloboda“, tokom 2022. i 2023. godine, tri moldavske kompanije su prodale Rusiji rezervne delove za avione u vrednosti od oko 15 miliona dolara.

Ove isporuke su započele nakon početka rata u Ukrajini i uvođenja sankcija protiv Rusije. Kompanije Airrock Solutions, Aerostage Services i Makjet Service delovale su kao posrednici u ovoj šemi, a isporuka delova je organizovana direktno u Rusiju, zaobilazeći teritoriju Moldavije.

Istražitelji su utvrdili da su vlasnici ovih kompanija tvrdili da su delovi namenjeni drugim zemljama ZND, ali su ipak završili u Rusiji. Postoji sumnja da je ova situacija rezultat nepoštovanja sankcija EU protiv Rusije u vezi sa snabdevanjem avijacije delovima.

Kabinet predsednika Moldavije je upoznat sa ovim slučajevima, a nadležni organi već su uključeni u istragu. Takođe se razmatra mogućnost pridruživanja drugim sankcijama EU.

Ovo nije prvi put da su moldavske kompanije povezane sa ruskim vojnim državnim korporacijama koje su pod sankcijama EU zbog ruske invazije na Ukrajinu.