Studija otkriva da se učestalost raka grlića materice u određenim rasnim grupama povećala poslednjih godina

Studija otkriva da se učestalost raka grlića materice u određenim rasnim grupama povećala poslednjih godina

Incidencija i smrtnost od raka grlića materice porasla je u određenim rasnim/etničkim grupama tokom poslednjih godina, prema studiji objavljenoj na internetu 17. januara u Međunarodnom žurnalu raka.

Trisha L. Amboree, Ph.D., MP.H., sa Univerziteta Teksas MD Anderson Cancer Center u Hjustonu, i kolege su ispitali trendove u stopama incidencije raka grlića materice korigovanim histerektomijom (2000. do 2019.) i stope mortaliteta (2005. do 2019) prema prihodima na nivou okruga i rasi/etničkoj pripadnosti koristeći podatke nadzora, epidemiologije i krajnjih rezultata.

Istraživači su otkrili da je nakon perioda opadanja, došlo do povećanja od 1,0 posto godišnje u incidenciji karcinoma grlića materice korigovanog histerektomijom među belim ženama koje nisu iz Španije u okruzima sa niskim prihodima. U ovoj grupi, postojao je statistički značajan porast raka u udaljenom stadijumu od 4,4 procenta godišnje. Među ovom grupom i kod ne-Hispanskih crnkinja u okruzima sa niskim prihodima, primećeno je nedavno povećanje mortaliteta od raka grlića materice (1,1 i 2,9 procenata godišnje, respektivno), ali trendovi nisu bili statistički značajni.

Incidenca raka grlića materice u udaljenom stadijumu povećala se za 1,5 procenata godišnje među latinoameričkim ženama u okruzima sa niskim prihodima, ali povećanje nije bilo značajno.

„Ovi nalazi sve veće incidencije, posebno karcinoma u kasnoj fazi, zabrinjavaju i pozivaju na buduća istraživanja kako bi se razumeo osnovni razlog rastućih dispariteta“, pišu autori.

„Naši nalazi sugerišu da povećanje možda nije artefakt povećane detekcije karcinoma zbog uvođenja osetljivijih testova skrininga, već može odražavati poremećaje u kontinuitetu skrininga i lečenja.“