Broj slučajeva sifilisa u SAD nastavlja da raste

Broj slučajeva sifilisa u SAD nastavlja da raste

Broj slučajeva sifilisa u Sjedinjenim Američkim Državama narastao je u prošlosti u odnosu na pre samo deceniju, pokazuju novi statistički podaci vlade. Sumorni brojevi su za 2022, poslednju godinu za koju je dostupan tačan broj.

Više od 202.000 slučajeva zabeleženo je među Amerikancima te godine – porast od 17% u odnosu na broj iz 2021. i porast od 80% u odnosu na broj zabeležen u 2018. godini, navodi se u izveštaju američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Urođeni sifilis—kada se bolest prenosi sa majke na njeno novorođenče—može biti veoma štetan za odojčad, a ovi slučajevi su takođe porasli alarmantnom brzinom. Preko 3.700 takvih slučajeva prijavljeno je 2022. godine, izvestio je CDC u novembru, uključujući 231 mrtvorođenče i 51 smrt odojčadi.

Ako se ne leči, sifilis kod odraslih može oštetiti srce i mozak i izazvati slepilo, gluvoću i paralizu.

Zašto stalni, nagli porast slučajeva? Stručnjaci veruju da je do smanjenja upotrebe kondoma došlo jer se sve više Amerikanaca okreće režimima lekova koji efikasno sprečavaju HIV infekcije bez kondoma.

Prema Njujork tajmsu, upotreba kondoma od strane srednjoškolaca opala je za 8 procentnih poena između 2011. i 2021. godine.

Broj klinika fokusiranih na seksualno zdravlje takođe je opao širom zemlje, kažu stručnjaci.

„Seksualne zdravstvene usluge ostaju neadekvatne u odnosu na potrebe skoro svuda“, rekao je za Tajms dr Džej Varma, glavni medicinski službenik u Siga Technologies i bivši zamenik komesara za zdravstvo u Njujorku.

„Ali to je posebno problem ovde u Sjedinjenim Državama“, rekao je Varma. „Kada propustite jedan slučaj, onda završite sa još dva slučaja, a ako propustite dva slučaja, onda završite sa četiri. Tako rastu epidemije.“

Epidemije se mogu desiti bilo gde. Prema novom izveštaju, Južna Dakota je zabeležila najveću stopu infekcija sifilisom u 2022. godini od bilo koje države, a prati je Novi Meksiko. Arkanzas, Oklahoma i Misisipi zauzeli su treće, četvrto i peto mesto na toj listi.

Rasa i etnička pripadnost učinili su neke populacije ranjivijim. Punih 30% slučajeva dogodilo se među crnim Amerikancima, dok su Indijanci/domorodci Aljaske imali najveću stopu od bilo koje etničke grupe, sa 67 slučajeva na 100.000.

Krizu je pogoršao nedostatak lekova koji su ključni za lečenje sifilisa. Bicilin, injekcioni oblik penicilina dugog dejstva koji proizvodi Pfizer, u Sjedinjenim Državama je u nedostatku od sredine 2023. godine.

To je preporučeni tretman za sifilis kod odraslih i jedini je preporučeni tretman za trudnice za sprečavanje prelaska sifilisa sa majke na novorođenče.

Ranije ovog meseca, američka Uprava za hranu i lekove saopštila je da će dozvoliti uvoz drugog leka za sifilis od jednog francuskog proizvođača lekova.

U pismu Laboratoires Delberta, kompanija sa sedištem u Parizu rekla je da sarađuje sa FDA na privremenom uvozu 3,5 miliona jedinica Ektencilline-a, koji nije odobren za upotrebu u Sjedinjenim Državama.

CDC je takođe preporučio da ljudi sa većim rizikom od sifilisa uzimaju antibiotik doksiciklin nakon nezaštićenih seksualnih odnosa. Studije su pokazale da uzimanje antibiotika doksiciklina u roku od 72 sata nakon seksa može pomoći u sprečavanju polno prenosive infekcije.

Dr Džonatan Mermin rukovodi Nacionalnim centrom za HIV, virusni hepatitis, STD i prevenciju tuberkuloze pri CDC-u. Govoreći za Tajms, on je rekao da CDC takođe gura istraživanje u jednostavan test za sifilis koji se može koristiti u klinikama i koji bi mogao biti dostupan u naredne dve godine.

On veruje da će suzbijanje tekuće epidemije sifilisa zahtevati organizovane napore lekara, bolnica, zdravstvenih centara u zajednici i programa lečenja od droga.

„Želja jaka neće sprečiti polno prenosive infekcije“, rekao je Mermin. „Potrebni su nam trajni napori za javno zdravlje.“