Severna Koreja izvela probno ispaljivanje krstarećih raketa, naglašavajući vojne sposobnosti

Severna Koreja izvela probno ispaljivanje krstarećih raketa, naglašavajući vojne sposobnosti

Severna Koreja je u sredu saopštila da je izvela probno ispaljivanje krstarećih raketa dugog dometa kako bi izoštrila svoje sposobnosti za kontranapad i strateške udare. Ovo najnovije testiranje oružja preti Južnoj Koreji i Japanu i dolazi u kontekstu rastućih napetosti na Korejskom poluostrvu.

Vojska Južne Koreje otkrila je da je Sever ispalio više krstarećih projektila u vode u blizini svoje zapadne obale, što je treće lansiranje takvog oružja ovog meseca. Severna Koreja je ranije opisala testirano oružje, nazvano Hvasal-2, kao nuklearno sposobno, sa dometom do 2.000 kilometara, što bi uključivalo američke vojne baze u Japanu.

Od 2021. godine, Severna Koreja je sprovela najmanje 11 rundi testiranja krstarećih raketa dugog dometa ispaljenih sa kopna i mora. Ova testiranja deo su njenih napora da proširi svoju liniju krstarećih raketa, koja dopunjuje ogromnu liniju balističkih projektila u zemlji.

Tenzije na Korejskom poluostrvu su na najvišoj tački u poslednjih nekoliko godina, a stručnjaci upozoravaju da bi Kim Džong Un mogao dodatno pojačati pritisak na svoje rivale u izbornoj godini u Sjedinjenim Državama i Južnoj Koreji. Kimov dugoročni cilj je da Sjedinjene Države prihvate Sever kao nuklearnu silu i pregovaraju o bezbednosnim ustupcima i oslobađanju sankcija.