NASA-in Vebb prikazuje zapanjujuću strukturu u 19 obližnjih spiralnih galaksija

NASA-in Vebb prikazuje zapanjujuću strukturu u 19 obližnjih spiralnih galaksija

Stigla je nova riznica Vebovih slika. Bliski i srednji infracrveni snimci pokazuju svaki aspekt ovih spiralnih galaksija okrenutih licem.

Čovečanstvo je provelo vekove u mapiranju karakteristika Zemlje — a mi često ponavljamo proces koristeći naprednije instrumente. Kada kombinujemo podatke, dobijamo potpunije razumevanje naše planete.

Sada, pogledajte napolje u svemir. Astronomi su decenijama posmatrali obližnje spiralne galaksije okrenute licem. I svemirski i zemaljski teleskopi doprineli su kešu podataka u talasnim dužinama od radija do ultraljubičastog svetla. Astronomi su dugo planirali da koriste NASA-in svemirski teleskop Džejms Veb da bi dobili najvišu rezoluciju blizu i srednje infracrvene slike ovih galaksija ikad napravljene, a danas su javno dostupne.

Svako može da istražuje Vebov najnoviji skup izuzetnih slika, koje prikazuju zvezde, gas i prašinu u malim razmerama izvan naše galaksije. Timovi istraživača proučavaju ove slike kako bi otkrili poreklo ovih zamršenih struktura. Kolektivna analiza istraživačke zajednice će na kraju dati informacije o simulacijama teoretičara i unaprediti naše razumevanje formiranja zvezda i evolucije spiralnih galaksija.

Tako je lako biti potpuno opčinjen ovim spiralnim galaksijama. Pratite njihove jasno definisane krakove, koji su prepuni zvezda, do njihovih centara, gde mogu postojati stara zvezdana jata i—ponekad—aktivne supermasivne crne rupe. Samo NASA-in svemirski teleskop Džejms Veb može da prikaže veoma detaljne scene obližnjih galaksija u kombinaciji bliskog i srednjeg infracrvenog svetla.

Ove Vebove slike su deo velikog, dugogodišnjeg projekta, programa Phisics at High Angular Rezolution in Nearbi GalakieS (PHANGS), koji podržava više od 150 astronoma širom sveta. Pre nego što je Veb napravio ove slike, PHANGS je već bio prepun podataka sa NASA-inog svemirskog teleskopa Habl, spektroskopskog eksplorera sa više jedinica veoma velikog teleskopa i velikog milimetarskog/submilimetarskog niza Atacama, uključujući posmatranja ultraljubičastog, vidljivog i radio svetla. Veb-ov doprinos bliskom i srednjem infracrvenom zračenju obezbedio je nekoliko novih delova slagalice.

]„Vebove nove slike su izvanredne“, rekla je Dženis Li, naučnica projekta za strateške inicijative na Naučnom institutu za svemirski teleskop u Baltimoru. „One su zapanjujuće čak i za istraživače koji su decenijama proučavali ove iste galaksije. Mehurići i filamenti su razdvojeni do najmanjih razmera ikada uočenih i pričaju priču o ciklusu formiranja zvezda.“

Uzbuđenje se brzo širilo timom dok su Vebove slike preplavile. „Osećam se kao da naš tim živi u stalnom stanju preplavljenosti — na pozitivan način — količinom detalja na ovim slikama“, dodao je Tomas Vilijams, postdoktorski istraživač na Univerzitetu Oksford u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Pratite spiralne ruke

Vebova NIRCam (bliska infracrvena kamera) snimila je milione zvezda na ovim slikama koje svetlucaju u plavim tonovima. Neke zvezde su raširene po spiralnim krakovima, ali druge su čvrsto spojene u zvezdana jata.

Podaci teleskopa MIRI (srednji infracrveni instrument) ističu blistavu prašinu, pokazujući nam gde ona postoji oko i između zvezda. Takođe osvetljava zvezde koje još nisu u potpunosti formirane — one su još uvek zatvorene u gasu i prašini koji hrane njihov rast, poput jarkocrvenih semenki na vrhovima prašnjavih vrhova. „Ovde možemo pronaći najnovije, najmasovnije zvezde u galaksijama“, rekao je Erik Rosolovski, profesor fizike na Univerzitetu Alberta u Edmontonu u Kanadi.

Još nešto što je zadivilo astronome? Vebove slike pokazuju velike, sferične školjke u gasu i prašini. „Ove rupe su možda nastale od strane jedne ili više zvezda koje su eksplodirale, praveći džinovske rupe u međuzvezdanom materijalu“, objasnio je Adam Leroj, profesor astronomije na Državnom univerzitetu Ohajo u Kolumbusu.

Sada pratite spiralne krakove da biste pronašli proširene oblasti gasa koje izgledaju crveno i narandžasto. „Ove strukture imaju tendenciju da slede isti obrazac u određenim delovima galaksija“, dodao je Rosolovski. „O njima mislimo kao o talasima, a njihov razmak nam govori mnogo o tome kako galaksija distribuira svoj gas i prašinu.“ Proučavanje ovih struktura pružiće ključni uvid u to kako galaksije grade, održavaju i isključuju formiranje zvezda.

Zaronite u unutrašnjost

Dokazi pokazuju da galaksije rastu iznutra ka spolja — formiranje zvezda počinje u jezgru galaksija i širi se duž njihovih krakova, spiralno udaljavajući se od centra. Što je zvezda dalje od jezgra galaksije, veća je verovatnoća da će biti mlađa. Nasuprot tome, oblasti u blizini jezgara koje izgledaju osvetljene plavim reflektorom su populacije starijih zvezda.

Šta je sa jezgrima galaksija koje su preplavljene ružičasto-crvenim difrakcijskim šiljcima? „To je jasan znak da možda postoji aktivna supermasivna crna rupa“, rekla je Eva Šinerer, naučnik na Institutu Maks Plank za astronomiju u Hajdelbergu u Nemačkoj. „Ili su zvezdana jata prema centru toliko svetla da su zasitila tu oblast slike.“

Postoje mnogi putevi istraživanja kojima naučnici mogu početi sa kombinovanim podacima PHANGS-a, ali neviđeni broj zvezda koje je Veb rešio je odlično mesto za početak. „Zvezde mogu da žive milijarde ili trilione godina“, rekao je Leroj. „Preciznom katalogizacijom svih vrsta zvezda, možemo izgraditi pouzdaniji, holistički pogled na njihove životne cikluse.

Pored toga što je odmah objavio ove slike, tim PHANGS-a je takođe objavio najveći katalog do sada od otprilike 100.000 zvezdanih jata. „Količina analize koja se može uraditi sa ovim slikama je mnogo veća od svega što bi naš tim mogao da uradi“, naglasio je Rosolovski. „Uzbuđeni smo što ćemo podržati zajednicu kako bi svi istraživači mogli da doprinesu.“