Kako ostati zdrav tokom sezone prehlade, gripa i COVID-19

Kako ostati zdrav tokom sezone prehlade, gripa i COVID-19

Zima je stigla, izazivajući svoj uobičajeni niz simptoma – kašalj, začepljenost nosa, umor i groznicu – a ove godine nova varijanta COVID-19 dominira na tabeli.

Prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, COVID-19 je vodeći u bolničkim prijemima među respiratornim virusima.

Prošle nedelje, 25 američkih država imalo je visok ili veoma visok nivo respiratornih bolesti sa temperaturom, kašljem i drugim simptomima. To je manje u odnosu na 37 država nedelju dana ranije, saopštio je CDC.

Od početka oktobra do sada je ove sezone bilo najmanje 16 miliona obolelih, 180.000 hospitalizacija i 11.000 umrlih od gripa. CDC je saopštio da je 47 dece umrlo od gripa.

Januar može biti najgori mesec za ove bolesti. Sa niskim stopama vakcinacije, šta možete da uradite da biste se zaštitili od respiratornih virusa, uključujući grip, COVID-19 i RSV?

Pranje ruku ostaje ključno za smanjenje širenja virusnih infekcija. Uzmite si vremena kod umivaonika. Preporučuje se dvadeset sekundi. Ako se osećate glupo kada pevate „Srećan rođendan“ dva puta dok perete sapunom, izbrojite do 20. Polako.

Koristite sredstvo za dezinfekciju ruku sa 60% alkohola kada nemate pristup sapunu i vodi.

Takođe, nosite masku u mestima sa puno ljudi. Povećajte ventilaciju na radnom mestu i kući.

Nije kasno za vakcinaciju

U Sjedinjenim Državama, samo 17% onih koji ispunjavaju uslove primilo je ažuriranu vakcinu protiv COVID-19, koja pruža dobru zaštitu od sada dominantne JN.1 varijante.

Još nije kasno da zasučete rukav. Dok ste već kod toga, uverite se da ste primili godišnju vakcinu protiv gripa. Oni od 60 i više godina možda žele da dobiju vakcinu protiv RSV-a, koja se takođe preporučuje tokom trudnoće kako bi se sprečio RSV kod novorođenčadi.

Čini se da mala deca pokupe svaku klicu koja ide okolo. Mogu li njihovi roditelji da izbegnu da se razbole?

U ovo doba godine deca su u zatvorenom prostoru u tesnim prostorijama sa drugom decom, dodiruju iste igračke i površine, rekla je Dženifer Soni sa škole za medicinske sestre Univerziteta Vašington u Sijetlu. Neki nisu naučili da prikriju kašalj i jednostavno nisu bili izloženi mnogim bolestima, tako da im se imuni sistem još razvija.

Važno je da se brinete o sebi ako ste roditelj ili staratelj male dece, rekao je Soni, koji je neposredni predsednik Nacionalnog udruženja pedijatrijskih medicinskih sestara.

„Znamo da ako ste neispavani ili dehidrirani ili ste pod velikim stresom, to može ugroziti vašu imunološku funkciju“, rekao je Soni.

Imati malu decu je veoma zahtevno, „pa sve ove savete treba tumačiti u kontekstu stvarnosti“, rekla je ona. „Uprkos tome što sve radite kako treba, deca će se i dalje prehladiti.

Posebna napomena ako je vaša beba bolesna: Dobra je ideja da imate fiziološke kapi i špric za sijalicu kod kuće. Mogu se koristiti za čišćenje sluzi iz sitnih nozdrva.

„Nekoliko kapi fiziološkog rastvora u jednu nozdrvu i usisajte je, a zatim uradite drugu stranu“, rekao je Soni. „Učiniti to pre jela i spavanja će mnogo pomoći.“

Kućni komplet za decu takođe može uključivati acetaminofen ili ibuprofen za groznicu, maramice za curenje iz nosa i boce za vodu ili šoljice za piće za održavanje hidratacije.

Test za lečenje

Ako se ipak razbolite, brzo testiranje može pomoći da se utvrdi da li imate COVID-19 ili grip.

Ako kod kuće nemate komplet za testiranje, potražite mesto za testiranje u klinici ili zdravstvenom centru u blizini.