NASA ponovo uspostavlja kontakt sa mini-helikopterom na Marsu

NASA ponovo uspostavlja kontakt sa mini-helikopterom na Marsu

NASA je ponovo uspostavila kontakt sa svojim sićušnim helikopterom na Marsu, saopštila je u subotu američka svemirska agencija, nakon što je neočekivani prekid izazvao strahove da je vredna letelica konačno dočekala kraj.

Ingenuiti, bespilotna letelica visoka oko 0,5 metara, stigla je na Mars 2021. godine na roveru Perseverance i postala prva motorizovana letelica koja je autonomno letela na drugoj planeti.

Podaci iz helikoptera se prenose preko Perseverance nazad na Zemlju, ali je komunikacija iznenada izgubljena tokom probnog leta u četvrtak, 72. Ingenuitijevog poletanja na Mars.

„Dobre vesti danas“, napisala je NASA-ina Laboratorija za mlazni pogon (JPL) na Ks, ranije Tviter, kasno u subotu.

Agencija je saopštila da je konačno uspostavljen kontakt sa helikopterom tako što je komandovao Perseverance-u da „obavlja dugotrajne sesije slušanja Ingenuitijevog signala“.

„Tim pregleda nove podatke kako bi bolje razumeo neočekivani prekid komunikacije tokom leta 72“, dodaje se.

NASA je ranije rekla da je Ingenuiti dostigao visinu od 40 stopa (12 metara) na letu 72, što je bio „brzi iskačući vertikalni let za proveru sistema helikoptera, nakon neplaniranog ranog sletanja tokom prethodnog leta“.

Ali tokom njegovog spuštanja, „komunikacija između helikoptera i rovera prekinuta je rano, pre sletanja“, saopštila je agencija.

JPL je u petak primetio da je Perseverance privremeno „van vidnog polja sa Ingenuiti-om, ali bi tim mogao razmisliti o vožnji bliže radi vizuelnog pregleda“.

U odgovoru na objavu na X sa pitanjem da li će Ingenuiti ponovo moći da leti, JPL je u subotu rekao da „tim treba da proceni nove podatke pre nego što se to može utvrditi“.

NASA je ranije izgubila kontakt sa helikopterom, uključujući i mučna dva meseca prošle godine.

Mini rotorkraft, težak samo četiri funte 1,8 kilograma, daleko je premašio svoj prvobitni cilj da izvrši pet letova tokom 30 dana na crvenoj planeti.

Sve u svemu, prešao je nešto više od 17 kilometara i dostigao visinu do 79 stopa (24 metra).

Njegova dugovečnost se pokazala neverovatnom, posebno imajući u vidu da mora da preživi glacijalno hladne marsovske noći, zagrejana solarnim panelima koji pune baterije tokom dana.

Radeći sa Perseverance-om, delovao je kao vazdušni izviđač kako bi pomogao svom saputniku na točkovima u potrazi za mogućim znacima drevnog mikrobnog života.