Epidemija kolere potresa Zambiju, preko 400 mrtvih i 10.000 zaraženih

Epidemija kolere potresa Zambiju, preko 400 mrtvih i 10.000 zaraženih

Zambiju trenutno potresa velika epidemija kolere u kojoj je preminulo više od 400 ljudi, a preko 10.000 je zaraženo. Zbog ozbiljnosti situacije, vlasti su naredile zatvaranje škola širom zemlje nakon raspusta na kraju godine. Veliki fudbalski stadion u glavnom gradu pretvoren je u objekat za lečenje.

Vlada Zambije planira sprovesti program masovne vakcinacije i obezbediti čistu vodu u pogođenim zajednicama. Nacionalna agencija za upravljanje katastrofama je mobilisana kako bi se suočila sa epidemijom koja je započela u oktobru prošle godine. Kolera, akutna infekcija dijareje, širi se preko kontaminirane hrane ili vode i često je povezana sa siromaštvom i nedostatkom čiste vode.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Zambije, više od 400 ljudi je preminulo, a zabeleženo je 10.413 slučajeva. Ministarstvo zdravlja saopštava da je kolera zabeležena u skoro polovini okruga i devet od deset provincija. Stopa smrtnosti od oko 4% tokom epidemije u Zambiji je ocenjena kao izuzetno visoka.

Zambija, koja ima oko 20 miliona stanovnika, suočava se sa izazovom lečenja velikog broja obolelih svakodnevno. Nacionalni fudbalski stadion u Lusaki je pretvoren u centar za lečenje, dok vlada obezbeđuje vakcine i čistu vodu za pogođena područja.

Ova epidemija predstavlja ozbiljan izazov za zdravstveni sistem Zambije, a stručnjaci ukazuju na činjenicu da kolera najviše pogađa zemlje u razvoju. Ključne mere za sprečavanje širenja bolesti uključuju vakcinaciju, obezbeđivanje čiste vode i poboljšanje sanitarnih uslova.