Ruske kompanije napuštaju Kipar zbog sankcija

Ruske kompanije napuštaju Kipar zbog sankcija

Sve više ruskih kompanija menja svoju kiparsku jurisdikciju zbog proširenja sankcija, prenosi Radio Sloboda.

Najmanje deset velikih ruskih kompanija otišlo je ili planira da napusti Kipar, koji je dugo bio glavna ofšor „kasica-prasica” ruskog biznisa. Među njima su TCS Group (matična kompanija Tinkoff banke), marketplace Ozon, maloprodaja Fik Price i United Medical Group (holding kompanija Evropskog medicinskog centra).

Neki biraju da se ponovo registruju u Kazahstanu, UAE i drugim zemljama koje nisu na listi „neprijateljskih“ ruske vlade. Drugi se sele u ruski Specijalni administrativni region (SAR) u Kalinjingradskoj oblasti, koji je stvoren „da privuče strani biznis i investicije iz stranih jurisdikcija“.

Glavni razlog za povlačenje kompanija je stalno širenje sankcija Rusiji kao odgovor na njenu invaziju na Ukrajinu. Sankcije otežavaju obavljanje transakcija između podružnica i matičnih holdinga. Dodatni uticaj imaju i kontrasankcije iz Rusije, koje ograničavaju, na primer, isplatu dividendi.

Što se tiče samog Kipra, u proleće 2023. godine pokrenuta je istraga o ruskom prisustvu, otvarajući 29 slučajeva protiv firmi i pojedinaca koji su pomogli ruskim oligarsima da izbegnu sankcije. Od decembra, agenti američkog FBI-a pomažu u istrazi.

Međunarodna radna grupa za sankcije Rusiji, na čelu sa šefom Kancelarije predsednika Ukrajine Andrijem Jermakom i direktorom Instituta za međunarodne studije Friman-Spogli (FSI), ambasadorom Majklom Mekfolom, razvila je novu istraživanja koja se fokusiraju na pokušaje Rusije da zaobiđe ograničenja izvozne kontrole.