Bela kuća kaže da je „pravo vreme“ da Izrael smanji rat u Gazi jer borbe traju 100 dana

Bela kuća kaže da je „pravo vreme“ da Izrael smanji rat u Gazi jer borbe traju 100 dana

Bela kuća je u nedelju iznela izraženu zabrinutost zbog intenziteta izraelske vojne ofanzive u pojasu Gaze, pozivajući na smanjenje operacija dok se razlike u pristupu sukobu između Sjedinjenih Američkih Država i Izraela produbljuju. Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je na televiziji CBS da je „pravo vreme“ za prelazak na operacije niskog intenziteta u Gazi.

Ovo saopštenje stiže u trenutku kada su izraelski lideri ponovili obećanje da će nastaviti sa svojom operacijom protiv vladajuće militantne grupe Hamas u pojasu Gaze. Premijer Benjamin Netanjahu insistira na tome da će se ofanziva nastaviti dok Hamas ne bude potpuno uništen, i dok se svi talasi, koji se procenjuju na više od 100, ne oslobode.

Tenzije su eskalirale nakon raketnog napada Hezbolaha u Libanu, u kojem su poginula dva izraelska civila, starija žena i njen odrasli sin, na severu Izraela. Ova razmena vatre naglašava zabrinutost da bi nasilje u Gazi moglo izazvati šire borbe širom regiona.

U međuvremenu, izraelski vojni avioni su pogodili mete u Libanu kao odgovor na napad Hezbolaha. Lider Hezbolaha Hasan Nasralah izjavio je da se njegova grupa neće zaustaviti dok se ne uspostavi primirje za Gazu.

Portparol Bela kuće Džon Kirbi izneo je stav SAD-a, ističući potrebu za prelaskom na operacije niskog intenziteta u Gazi. „Verujemo da je pravo vreme za tu tranziciju. I razgovaramo sa Izraelom o tome da to urade“, naglasio je Kirbi u emisiji „Face the Nation“. Ove izjave dolaze usred sve većih razlika u pristupu sukobu između SAD-a i Izraela.

Dok je Bela kuća iznela svoje zabrinutosti, izraelski premijer Netanjahu je ustrajao u obećanjima da će nastaviti ofanzivu. U nedelju je izjavio: „Prošlo je 100 dana, ali nećemo stati dok ne pobedimo.“

Međunarodni pritisak za okončanje rata u Gazi sve više raste. Južna Afrika je podnela optužbe za genocid protiv Izraela Međunarodnom sudu pravde, dok izraelski lideri odbacuju te optužbe i obećavaju nastavak ofanzive.

Ujedno, izraelski ministar odbrane Joav Galan izjavio je da je Izrael spreman platiti cenu i izvući lekciju iz rata, nagoveštavajući odlučnost zemlje da istraje u vojnoj operaciji.

Sve ovo ukazuje na sve kompleksnije stanje u Gazi, gde je rat, pokrenut od strane Izraela kao odgovor na napad Hamasa u oktobru prošle godine, do sada odneo hiljade života i ostavio teritoriju u razorenim ruševinama. Internacionalna zajednica i dalje traži načine za okončanje ovog dugotrajnog sukoba i uspostavljanje mira u regionu.