Istraživači otkrivaju jedinjenje koje se bori protiv leukemije i limfoma

Istraživači otkrivaju jedinjenje koje se bori protiv leukemije i limfoma

Istraživači sa Univerziteta Teksas u El Pasu identifikovali su novo farmaceutsko jedinjenje koje uspešno ubija ćelije raka leukemije i limfoma, potencijalno otvarajući put novim oblicima terapije.

Renato Aguilera, dr., profesor na Odeljenju za biološke nauke, glavni je istraživač na projektu koji je identifikovao obećavajuće jedinjenje, nazvano tiofen F-8. Nalazi njegovog tima objavljeni su u časopisu PLOS One.

„Glavni cilj mog istraživanja je da otkrijem nove lekove protiv raka koji na kraju mogu da leče različite tipove raka“, objasnio je Agilera. „Ovo istraživanje ne samo da je imalo neverovatne rezultate, već je dovelo i do obuke pet doktorskih studenata koji sada rade kao postdoktoranti u istraživačkim laboratorijama širom zemlje.“

Leukemija je rak krvnih zrnaca, dok je limfom rak imunog sistema. Kao deo svog istraživanja potencijalnog lečenja ovih karcinoma, Aguilerina laboratorija je pregledala jedinjenja lekova kako bi utvrdila njihov uticaj na različite tipove ćelija raka.

Farmaceutske kompanije proizvode milione jedinjenja i njihov čitav spektar upotrebe je često nejasan ili nepoznat, rekao je Aguilera. Neke od ovih kompanija prodaju proizvedena jedinjenja kao hemijske biblioteke, koje istraživači kao što je Aguilera zatim mogu proučavati kako bi utvrdili precizan efekat jedinjenja na ljudske ćelije.

„Najteži deo ove vrste istraživanja je otkriti šta tačno lek radi“, rekao je Agilera, koji je i direktor jezgra istraživačke infrastrukture u UTEP-ovom graničnom biomedicinskom istraživačkom centru.

U okviru projekta, UTEP tim je testirao 1.300 različitih jedinjenja na kulturama ljudskih ćelija raka. Tiofen F-8 je bio veoma uspešan u izazivanju programirane ćelijske smrti u ćelijama leukemije i limfoma, u suštini šaljući poruku ćelijama navodeći ih da se ubiju i inhibirajući rast novih ćelija raka.

Mia Svain, Ph.D., pomogla je u otkrivanju i sprovođenju istraživanja tiofena F-8 kao doktorant na UTEP-u. Svain je diplomirao na UTEP-u u decembru 2022. sa doktorskom diplomom iz bioloških nauka i trenutno je postdoktorski saradnik u Centru zdravstvenih nauka Teksaškog univerziteta El Paso.

„Učestvovanje u tako revolucionarnom otkriću bilo je zaista ispunjavajuće“, rekao je Svain. „Potencijal ovog jedinjenja da radi u kombinaciji sa postojećim terapijama mogao bi da promeni život pacijenata sa leukemijom i limfomom.“

UTEP tim će nastaviti da proučava efikasnost tiofena F-8. Ako lek bude uspešan u daljem testiranju, rekao je Agilera, farmaceutske kompanije bi jednog dana mogle pokrenuti kliničke studije kako bi utvrdile efekat jedinjenja na pacijente.