Odata počast brazilskoj fudbalskoj legendi Mariju Zagalu na sahrani u Rio de Žaneiru

Odata počast brazilskoj fudbalskoj legendi Mariju Zagalu na sahrani u Rio de Žaneiru

U Brazilu je u nedelju odata poslednja počast Mariju Zagalu, fudbalskoj legendi koja je bila prva osoba koja je osvojila Svetsko prvenstvo i kao igrač i kao menadžer. Zagalo je sahranjen na groblju Sao Žoao Batista u Rio de Žaneiru.

Mnogi su Zagala smatrali oličenjem brazilske reprezentacije, a njegovo nasleđe se ogleda u globalnom uticaju koji je stekao svojim veštinama i njuhom za fudbal. Obožavaoci su odali počast ispred sedišta Brazilske fudbalske konfederacije (CBF) gde se istakao transparent sa natpisom „Zagalo večni“. Nakon javnog odavanja počasti, održana je i privatna sahrana u muzeju CBF.

Kovčeg s telom Zagala prevezen je kroz Rio de Žaneiro na vatrogasnom vozilu, prekriven zastavama FIFA-e, CONMEBOL-a i CBF-a. Na groblju, kovčeg je bio prekriven samo brazilskom zastavom, dok su se navijači, porodica i bivši igrači, uključujući velikog Kafua, okupili da se oproste od legendarne ličnosti.

Zagalo je osvojio dva puta Svetsko prvenstvo kao igrač (1958. i ’62.), jednom kao trener (1970.) i drugi put kao pomoćni trener (1994.) za Brazil. Bio je ključna figura u istoriji brazilskog fudbala, a njegova smrt je duboko potresla fudbalski svet.

Obožavaoci su iskazali svoje poštovanje i zahvalnost Zagalu, a mnogi igrači, uključujući Vinisijusa Juniora, Ričarlisona i Kazemira, kao i bivšeg predsednika Brazila Lulu da Silvu, izrazili su saučešće. Statua u prirodnoj veličini, kao i replike trofeja osvojenih na Svetskim prvenstvima, postavljene su pored Zagalovog kovčega tokom bdenja.

Opraštajući se od legende, navijači su naglasili Zagalov značaj za brazilski fudbal, dok su bivši igrači izrazili zahvalnost za sve što im je naučio. Njegovo nasleđe ostaje večno u srcima zaljubljenika u fudbal, a Brazil je proglasio trodnevnu nacionalnu žalost povodom njegove smrti.