Poziv na demonstracije protiv zakona o imigraciji u Francuskoj

Poziv na demonstracije protiv zakona o imigraciji u Francuskoj

Oko 200 poznatih ličnosti u Francuskoj, uključujući glumce, pisce, novinare i predstavnike sindikata, pozvalo je na demonstracije protiv novog zakona o imigraciji. Zakon, koji je usvojen krajem decembra, naišao je na kritike jer se smatra „opasnom prekretnicom“ za Francusku.

U kolumni objavljenoj u listu L’Humanite i na sajtu Mediapart, potpisnici izražavaju zabrinutost zbog zakona koji ograničava isplatu socijalnih davanja strancima, uspostavlja migracione kvote, postavlja pitanje automatskog dobijanja državljanstva po rođenju u Francuskoj i ponovo uspostavlja „krivično delo nezakonitog boravka“. Zakon takođe daje policijskim prefekturama diskreciono pravo da regulišu status radnika bez dokumenata u deficitarnim zanimanjima.

Potpisnici kritikuju tekst zakona, navodeći da je „sastavljen po diktatu onih koji šire mržnju i sanjaju da nametnu svoj projekat ‘nacionalnog preferiranja’ u Francuskoj“. Predsednik Emanuel Makron brani zakon, tvrdeći da će omogućiti „bolju integraciju kroz rad“ i regulisati situaciju za određeni broj ljudi.

U zaključku kolumne, poziva se na jedinstvo i solidarnost protiv podele u društvu, te se traži od predsednika da ne potpiše zakon. Demonstracije su zakazane za 21. januar.