Kina sankcioniše 5 američkih odbrambenih kompanija kao odgovor na američke sankcije i prodaju oružja Tajvanu

Kina sankcioniše 5 američkih odbrambenih kompanija kao odgovor na američke sankcije i prodaju oružja Tajvanu

Kina je u nedelju najavila sankcije pet američkih kompanija koje se bave odbrambenim sektorom kao odgovor na prodaju američkog oružja Tajvanu i sankcije SAD kineskim kompanijama i pojedincima.

Sankcije će zamrznuti svu imovinu koju kompanije imaju u Kini i zabraniti organizacijama i pojedincima u Kini da posluju sa njima, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova objavljenom na internetu.

Kompanije su BAE Sistems Land and Armament, Alliant Techsistems Operation, AeroVironment, ViaSat i Data Link Solutions.

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su potezi SAD naštetili suverenitetu i bezbednosnim interesima Kine, narušili mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza i povredili prava i interese kineskih kompanija i pojedinaca.

„Kineska vlada ostaje nepokolebljiva u našoj rešenosti da zaštitimo nacionalni suverenitet, bezbednost i teritorijalni integritet i zaštitimo zakonita prava i interese kineskih kompanija i građana“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Kina smatra Tajvan, samoupravno ostrvo pored svoje istočne obale, kao odmetnutu provinciju koja u nekom trenutku u budućnosti mora doći pod kontrolu Pekinga.