Američki senator Bob Menendez optužen za podršku Kataru i korupciju u vezi s investicijama

Američki senator Bob Menendez optužen za podršku Kataru i korupciju u vezi s investicijama

U novom razvoju u slučaju protiv američkog senatora Boba Menendeza, javnost je saznala da je senator javno podržao vladu Katara, otvarajući put članu katarske kraljevske porodice da investira desetine miliona dolara u projekat nekretnina biznismena iz Džersija. Optužnica, koja je nedavno postala dostupna, otkriva da je Menendez, već suočen s optužbama za zloupotrebu političkog položaja u korist Egipta, sada optužen i za korupciju u vezi sa Katarom.

Prema navodima iz optužnice, član katarske kraljevske porodice, identitet još uvek nepoznat, postao je glavni direktor Katari Investment Co., investicionog fonda koji je na kraju uložio milione dolara u projekat nekretnina koji je planirao Fred Daibes. Daibes je već suočen s federalnim optužbama za prevaru, uključujući i davanje mita senatoru Menendezu.

Optužnica detaljno opisuje Menendezovu ulogu u podsticanju katarskog fonda da investira u projekat Daibesa. Senator je, prema navodima, javno podržao vladu Katara, a zatim te izjave prosledio Daibesu kako bi ih podelio s katarskim investitorom i zvaničnicima katarske vlade. Takođe se tvrdi da je Menendez koristio šifrovanu aplikaciju za razmenu poruka kako bi koordinisao ovu podršku.

Advokat Menendeza, Adam Fi, tvrdi da nove optužbe „smrde na očaj“ i da vlada nema dokaze koji bi podržali bilo koju od starih ili novih optužbi. Optužbe u vezi s Katarom odnose se na period od 2021. do 2023. godine.

Suđenje Menendezu, njegovoj supruzi i Daibesu već je privuklo pažnju javnosti, a suđenje, planirano za 5. maj, neće biti odloženo, iako su advokati odbrane zatražili više vremena za pripremu. Optužnica se fokusira ne samo na političke veze senatora Menendeza, već i na nelegalne transakcije koje su se odvijale u vezi s investicijama i podrškom Kataru.