Klimatske promene povećavaju gubitke radne snage u Kini, pokazuje naučna studija

Klimatske promene povećavaju gubitke radne snage u Kini, pokazuje naučna studija

Klimatske promene predstavljaju ozbiljnu pretnju zdravlju i bezbednosti radno aktivnog stanovništva u Kini, pokazuje studija objavljena u časopisu Science Bulletin. Istraživački tim iz Kine proučio je uticaj rastućih temperatura na radnu snagu, predstavljajući podatke o budućim gubicima radnih sati zbog toplotnog stresa u različitim scenarijima klimatskih promena.

Očekuje se da će klimatske promene povećati gubitke radne snage u Kini, posebno u južnim, istočnim i centralnim provincijama, gde su temperature veće, a stanovništvo je izloženije. Međutim, ograničavanje globalnog zagrevanja na 1,5°C moglo bi značajno smanjiti ove gubitke.

Uspostavljanje cilja od 1,5°C umesto drugih scenarija značilo bi izbegavanje značajnog dela gubitaka radne snage. Ova studija pruža konkretne podatke koji podržavaju neophodnost strožih politika ublažavanja i efikasnih mera prilagođavanja kako bi se očuvalo zdravlje radnika i kapacitet radne snage u Kini.

Ovi nalazi nisu važni samo za Kinu već i za druge zemlje u razvoju sličnih klimatskih i demografskih karakteristika. Svest o ozbiljnosti gubitaka radne snage zbog toplotnog stresa može informisati razvoj politika koje štite zdravlje radnika i doprinose održivom društveno-ekonomskom razvoju.