Novi reptil u bloku: Nova vrsta iguane otkrivena u Kini

Novi reptil u bloku: Nova vrsta iguane otkrivena u Kini

Nova iguana pridružuje se bogatoj azijskoj fauni reptila, koja je zvanično opisana kao nova u nauci u časopisu ZooKeis sa otvorenim pristupom.

„Od 2009. do 2022. sproveli smo seriju terenskih istraživanja u Južnoj Kini i sakupili niz primeraka kompleksa vrsta Calotes versicolor i otkrili da je populacija za koju smo mislili da je Calotes versicolor u Južnoj Kini i Severnom Vijetnamu nova neopisane vrste i dve podvrste“, kaže Jong Huang, čiji je tim opisao novu vrstu.

Vangov baštenski gušter (Calotes vangi) je kraći od 9 cm, a jedna od njegovih prepoznatljivih karakteristika je narandžasti jezik.

„Calotes vangi se nalazi u suptropskim zimzelenim šumama širokog lišća i tropskim monsunskim šumama u južnoj Kini i severnom Vijetnamu, uglavnom u planinskim oblastima, brdima i ravnicama na rubovima šuma, obradivim površinama, grmovima, pa čak i urbanim zelenim pojasevima. na ivici šume, a kada je u opasnosti, juri u žbunje ili se penje na stabla drveća da bi se sakrila. Istraživanja su pokazala da gušteri noću leže na kosim granama žbunja, spavajući blizu grana“, kaže Jong Huang.

Aktivan je od aprila do oktobra svake godine, dok je u tropima aktivan od marta do novembra ili čak i duže i jede razne insekte, pauke i druge člankonošce.

Istraživači za sada procenjuju da nova vrsta nije ugrožena, ali napominju da je u nekim oblastima njeno stanište fragmentirano.

„Pored toga, njihova tela se koriste u medicini, a gušteri se takođe jedu“, pišu u svom istraživačkom radu.

Zbog toga predlažu lokalnoj samoupravi da pojača zaštitu svog ekološkog okruženja i posveti veliku pažnju dinamici naseljenosti.