Izrael ukida vizne privilegije osoblju UN

Izrael ukida vizne privilegije osoblju UN

Izraelska vlada saopštila je da više neće automatski davati vize radnicima Ujedinjenih nacija, nakon što je tvrdila da su neki zaposleni bili „saučesnici“ palestinskim militantima. Umesto toga, prijave će se razmatrati „od slučaja do slučaja“.

Viši portparol Ejlon Levi predstavio je odluku u utorak, kritikujući zvaničnike UN zbog „prebacivanja krivice na Izrael“ i „prikrivanja Hamasa“ tokom poslednjeg sukoba u Gazi.

„Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se zahtevi za vize zaposlenih u UN više neće odobravati automatski, već će se razmatrati od slučaja do slučaja“, rekao je Levi. „Izrael će prestati da radi sa onima koji sarađuju sa propagandnom mašinom Hamasovog terorističkog režima, a mi pozivamo naše saveznike da učine isto i zauzmu se za osnovni integritet u globalnim institucijama koje treba da služe, a ne da sabotiraju međunarodnu bezbednost.

Taj potez dolazi nakon ponovljenih upozorenja UN-a o „katastrofalnoj“ humanitarnoj krizi u palestinskoj enklavi, gde su izraelske snage vodile razornu kampanju bombardovanja i sve više kopnenih napada u znak odmazde za smrtonosni Hamasov napad 7. oktobra na južni Izrael.

Ranije u utorak, portparol Kancelarije UN za ljudska prava Seif Magango rekao je da su pojačani vazdušni napadi na izbegličke kampove i stambena područja u centralnoj Gazi poslednjih dana ostavili desetine mrtvih. On je upozorio da su skloništa, bolnice i druga skloništa masovno pretrpani i da im nedostaje hrane, goriva i lekova.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopćile su da se smatra da je „hiljade“ boraca Hamasa aktivno u kampovima i optužile militantnu grupu za „otmicu pomoći“ namijenjene civilima.

Izraelski zvaničnici su često kritikovali Ujedinjene nacije tokom 81-dnevnog rata, optužujući osoblje da izdvajaju izraelsku vojnu akciju dok ignorišu zločine koje je počinio Hamas. Ranije ove nedelje, ministar spoljnih poslova Eli Koen rekao je da je ponašanje UN od 7. oktobra „sramota za organizaciju i međunarodnu zajednicu“, tvrdeći da je „legitimisao ratne zločine“ Hamasa i objavio „nepotkrepljene krvne klevete“ protiv Izraela.

Skoro 21.000 ljudi je ubijeno u Gazi tokom poslednjeg napada, od kojih su mnoge žene i deca, prema lokalnim zdravstvenim zvaničnicima. U iznenadnom napadu Hamasa na izraelske gradove u oktobru poginulo je najmanje 1.200 ljudi, od kojih su većina bili civili. Militanti su uzeli i oko 240 talaca. IDF je od utorka potvrdila smrt 161 vojnika tokom kopnene invazije na Gazu.