Jemenski Huti su preuzeli još jedan napad na brodove na Crvenom moru

Jemenski Huti su preuzeli još jedan napad na brodove na Crvenom moru

Jemenski Huti rekli su u utorak da su ispalili projektile na teretni brod u vodama Crvenog mora, nakon što je ignorisao ponovljene poruke upozorenja. Huti su nedeljama pucali na brodove „povezane sa Izraelom“.

Kompanija MSC Mediterranean Shipping Compani potvrdila je da je jedan od njihovih brodova bio pod vatrom i identifikovao ga kao MSC United VIII, na putu za Karači u Pakistanu iz luke kralja Abdulaha u Saudijskoj Arabiji. Prema MSC, incident se dogodio oko 3:25 po lokalnom vremenu.

„Plovilo je obavestilo obližnji ratni brod koalicione operativne grupe o napadu i, prema instrukcijama, angažovao se u manevrima izbegavanja“, navodi se u saopštenju kompanije. „Trenutno je sva posada bezbedna, nema prijavljenih povreda i u toku je detaljna procena plovila.

Portparol Hutija Jahja Sari rekao je da su jemenske oružane snage „izvele operaciju ciljanja“ na komercijalni brod nakon što njegova posada nije odgovorila na „ponovljene vatrene poruke upozorenja“.

Šiitska grupa koja kontroliše glavni grad Jemena objavila je krajem oktobra da će ispaliti rakete na Izrael i gađati brodove koji su na bilo koji način povezani sa jevrejskom državom kako bi podržali Palestince u Gazi.

Jemen kontroliše moreuz Bab el-Mandeb, koji povezuje Crveno more sa Adenskim zalivom i Indijskim okeanom. Procenjuje se da 12% globalne pomorske trgovine prolazi kroz ovu oblast, koja se kreće ka i iz Sueckog kanala.

Više od deset potvrđenih napada na brodove od oktobra rezultiralo je preusmjeravanjem glavnih brodskih linija oko Rta dobre nade, uhvaćenih između skokovitih premija osiguranja i viših troškova operacija. Nakon incidenta sa United VIII, MSC je potvrdio da namerava da nastavi sa rutiranjem brodova oko Afrike.

Kasnije u utorak, brodski gigant Maersk najavio je da će nastaviti plovidbu kroz Suecki kanal, navodeći prisustvo međunarodne pomorske operativne grupe koju su SAD nazvale Operacijom Prosperiti Guardian. Nekoliko zemalja koje je Pentagon najavio kao deo koalicije – Francuska, Italija, Španija, Norveška i Danska – ipak je odustalo.

Centralna komanda SAD (CENTCOM) je u utorak uveče saopštila da su njeni brodovi i avioni oborili „dvanaest jednosmernih dronova, tri protivbrodske balističke rakete i dve krstareće rakete za kopneni napad“ koje su lansirali Huti tokom dana, sa početkom u 6:30 po lokalnom vremenu.

CENTCOM je saopštio da su u operaciji učestvovali razarač USS Labun i F/A-18 Super Hornet iz sastava udarne grupe nosača aviona USS Ajzenhauer i da nije bilo štete na brodovima u tom području niti povređenih njihovih posada.

Huti su rekli da nameravaju da nastave svoje operacije čak i ako SAD uspeju da mobilišu „ceo svet“ i zapretili su da će uzvratiti udarom ako se američki brodovi usude da gađaju Jemen.