Sijarto rekao šta je potrebno za sastanak Zelenskog i Orbana

Sijarto rekao šta je potrebno za sastanak Zelenskog i Orbana

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto rekao je da Budimpešta nije protiv sastanka Viktora Orbana i Volodimira Zelenskog, ali da mu prethodi „odgovarajuća priprema“.

Sijarto je to rekao u komentaru na TV kanalu ATV u četvrtak.

Komentarišući razgovor sa šefom kabineta predsednika Andrijem Jermakom, mađarski ministar se složio da zemlje „apsolutno moraju da unaprede odnose”, a najbolje je to učiniti „kada strane direktno razgovaraju jedna sa drugom”.

Sijarto je potvrdio da je Jermak pozvao na sastanak Ukrajine i Mađarske na najvišem nivou, ali, prema rečima šefa mađarskog ministarstva spoljnih poslova, „bez odgovarajuće pripreme do njega najverovatnije neće doći“.

On, međutim, očekuje da će se početkom sledeće nedelje u Briselu lično sastati sa „ukrajinskim zamenikom premijera” (nije precizirao sa kojom, ali verovatno Olgom Stefanišinom).

Kao što znate, Mađarska sistematski blokira donošenje bilo kakvih odluka u vezi sa Ukrajinom na sastanku lidera Evropske unije – od početka pregovora do odobravanja 50 milijardi evra makrofinansijske pomoći.

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je 7. decembra mađarskog premijera da traži kompromis oko početka pregovora sa Ukrajinom o njenom pristupanju EU.

Kako prenose mediji, zbog protivljenja Budimpešte, države EU još nisu postigle dogovor o formulisanju konačne odluke samita EU.