Na snazi narandžasti meteo-alarm, ne izlaziti u najtoplijem delu dana

Na snazi narandžasti meteo-alarm, ne izlaziti u najtoplijem delu dana

Novi talas tropske vreline je stigao u Srbiju, a meteorolozi su proglasili narandžasti meteo-alarm. Lekari savetuju da se u najtoplijeg dana ne izlazi napolje, kao i da se vreme provodi u rashlađenim i zamračenim prostorijama.

U Srbiji se u naredna tri dana, prema prognozama, očekuju temperature i do 38 stepeni. Vruće je zbog polja visokog pritiska koje onemogućava da se svežiji vazduh probije do našeg područja .

Lekari preporučuju građanima da životni prostor uvek bude rashlađen, kao i da bi idealno bilo da se sobna temperatura održava ispod 32 stepena tokom dana i ispod 24 stepena tokom noći, što je naročito važno za hronične bolesnike, decu uzrasta do dve godine i starije od 60 godina.

Lekari savetuju i da se izbegava boravak napolju u toku najtoplijeg dela dana, od 10 do 17 časova, kao i fizičke aktivnosti, koje bi trebalo da se obavljaju u toku najhladnijeg dela dana – između četiri i sedam časova ujutru.

Preporuka je da redovno unosite tečnost, pre svega vodu, ali i da isključite alkohol i smanjite unos kafe i gaziranih bezalkoholnih pića. Uzimajte manje, a češće obroke. Izbegavajte hranu sa visokim sadržajem proteina.