Brazil nije zainteresovan za sankcije Rusiji

Brazil nije zainteresovan za sankcije Rusiji

Brazil ne priznaje sankcije Zapada uvedene Rusiji i umesto toga nastoji da poveća svoje poslovne veze sa tom zemljom, rekao je ambasador Brazilije u Moskvi Rodrigo de Lima Baena Soareš.

U intervjuu za novinsku agenciju RBK objavljenom u ponedeljak, diplomata je primetio da Brazil priznaje samo sankcije koje je izdao Savet bezbednosti UN, što znači da se ne pridržava ograničenja koja su neke zemlje nametnule Rusiji.

Brazil stoga ima „normalne trgovinske odnose“ sa Moskvom i fokusiran je na proširenje bilateralne trgovine, dodao je Soares.

On je priznao da su sankcije stvorile „brojne probleme“ po pitanju plaćanja, logistike i osiguranja, ali je ipak naveo da je bilateralna trgovina Rusije i Brazila dostigla rekordne nivoe.

S obzirom na to da su neke zemlje prestale da trguju sa Rusijom, Soares je tvrdio da je idealno vreme da budemo „kreativni da iskoristimo mogućnosti koje imamo“, sugerišući da bi Rusija i Brazil trebalo da rade na daljem povećanju trgovinskog prometa.

Moskva je insistirala da sankcije Zapada uvedene kao odgovor na njenu vojnu operaciju u Ukrajini nisu imale željeni efekat. Prošlog meseca, portparol Kremlja Dmitrij Peskov opisao je ograničenja kao „ne toliko bolna“ za Rusiju i rekao da su se suprotstavili onima koji su ih uveli.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sugerisao je da su kompanije iz EU izgubile najmanje 250 milijardi evra (oko 265 milijardi dolara) zbog zapadnih sankcija Moskvi, tvrdeći da su čak i te brojke „veoma konzervativne procene“.