Misteriozne masti reprogramiraju pamćenje urođenih imunih ćelija

Misteriozne masti reprogramiraju pamćenje urođenih imunih ćelija

Istraživači iz Radboudumc-a otkrili su fascinantnu vezu između sfingolipida, misterioznih masti nazvanih po „Sfingi“ i pamćenja ćelija urođenog imunog sistema. Ovo otkriće pruža nove puteve za razvoj inovativnih tretmana za različite bolesti, uključujući autoimune poremećaje, rak, kardiovaskularne bolesti i transplantacije organa, kao što je navedeno u publikaciji u Cell Reports.

Urođeni imuni sistem, ključan za odbranu od infekcija, igra ključnu ulogu u raznim bolestima koje uključuju imuni sistem. Istraživači su pokazali da sfingolipidi mogu reprogramirati memoriju urođenih imunih ćelija, nudeći nove mogućnosti za lečenje.

Memorija ćelija urođenog imuniteta, takođe poznata kao obučeni imunitet, omogućava ovim ćelijama da reaguju jače i brže tokom ponavljajućih infekcija, što je vitalna sposobnost. Međutim, kod bolesti kod kojih je urođeni imuni sistem preaktivan, kao što su autoimune bolesti, kardiovaskularne bolesti i transplantacije organa, to može imati štetne efekte. Razumevanje molekularnih mehanizama iza ovog ‘pamćenja’ je od suštinskog značaja za razvoj novih tretmana za ove bolesti.

Međunarodni istraživački tim koji je predvodio Raphael Duivenvoorden, zajedno sa istraživačem Nilsom Rotherom, otkrio je da sfingolipidi igraju ključnu ulogu u regulisanju obučenog imuniteta.

Koristeći nanočestice koje sadrže sfingolipide, pokazali su da ove masti određuju indukciju obučenog imuniteta. Neki sfingolipidi su inhibirali pamćenje, dok su ga drugi stimulisali. Ono što ovo otkriće čini još izuzetnijim jeste da je inhibicija ceramidaze proteinske kiseline, koja reguliše metabolizam sfingolipida u ćelijama, imala najsnažniji efekat na suzbijanje obučenog imuniteta.

Roter kaže: „Inhibicijom kisele ceramidaze, možemo potpuno potisnuti aktivaciju obučenog imuniteta.“

Ovi nalazi pružaju novi uvid u to kako se reguliše obučeni imunitet i nude novi cilj za razvoj tretmana za bolesti koje uključuju obučeni imunitet. Manipulisanje ravnotežom sfingolipida u ćelijama urođenog imuniteta otvara nove mogućnosti za razvoj terapija koje mogu da povrate ravnotežu između efikasne odbrane i preterano aktivnog odgovora.