Majkl Daglas o Modiju: Indija „u dobrim rukama“

Majkl Daglas o Modiju: Indija „u dobrim rukama“

Holivudski glumac i producent Majkl Daglas dobio je nagradu za životno delo Satjadžit ​​Rej na svečanoj ceremoniji zatvaranja 54. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Indiji (IFFI) u utorak.

Na festivalu, održanom u priobalnoj državi Goa, popularnom turističkom mestu za strane putnike, prikazano je preko 270 filmova iz celog sveta, a nagrada za najbolji film dodeljena je iranskom filmu „Beskrajne granice“, reditelja Abasa Aminija.

Obraćajući se novinarima na marginama festivala, Daglas je pohvalio indijskog premijera Narendra Modija i njegovu administraciju za ulaganje u filmsku industriju i pretvaranje u robustan alat za meku moć.

„Pod ministrom [Anuragom] Takurom, kao i premijerom Modijem, poslednjih nekoliko godina videli smo da se više novca ulaže u proizvodnju i finansiranje filmova“, rekao je Daglas. „Bilo je to veoma uspešno vreme“, primetio je on.

Zvezda sa „Volstrita” rekla je da učešće 78 zemalja na ovogodišnjem IFFI odražava rastući uticaj Indije kao bioskopske elektrane. „[Indijski filmovi] su poznati i poznati širom sveta“, rekao je Daglas i dodao: „Mislim da ste u veoma, veoma dobrim rukama“. Indijski filmovi „sve više putuju“, a striming igra veoma „važnu ulogu“, primetila je slavna ličnost.

Indijska filmska industrija je napravila značajan napredak u globalnoj areni kada je pesma „Natu Natu“ iz južnoindijskog filma „RRR“ osvojila Oskara za najbolju originalnu pesmu na ovogodišnjoj ceremoniji.

Odmeravajući uspeh filma na Zapadu, Daglas je rekao da RRR „zaslužuje sve što može da dobije“. „Bilo je spektakularno, mislim bravo [to] je dobilo Oskara za muziku, ali je bilo zapanjujuće“, rekao je glumac, a prenosi The Hindu. „Zaslužuje sve što dobije i mislim da je ovo divno vreme za filmsku industriju da stekne samopouzdanje.

Ketrin Zita Džouns, Daglasova supruga, koja je takođe u Goi na festivalu, potvrdila je da je „velika obožavateljica“ indijske kinematografije. Ona je navela ‘The Lunchbok’, indijski film u kojem glumi pokojni glumac Irfan Khan, kao jedan od svojih favorita u komentarima za novinsku agenciju ANI. Džonsova je takođe otkrila da su njena deca odrasla gledajući film „Om Shanti Om“ indijskog glumca Shah Rukh Kana iz 2007. „na petlji“.

IFFI zajednički održavaju Nacionalna filmska razvojna korporacija Indije u okviru Ministarstva informisanja i radiodifuzije i vlade države Goa. Uoči festivala, indijski ministar informisanja i emitovanja rekao je da indijsko filmsko tržište „raste svake godine sa prosečnim godišnjim rastom od 20% u poslednje tri godine“. Thakur je u svojoj izjavi istakao da je indijska industrija medija i zabave trenutno peta po veličini u svetu.