Netanjahu: Islamu u Gazi su potrebne radikalne promene

Netanjahu: Islamu u Gazi su potrebne radikalne promene

Izrael će očistiti džamije i škole u ​​Gazi od njihove „otrovne“ ideologije kada se rat s Hamasom završi, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanjahu vlasniku Ks (aka Tviter) Elonu Masku u intervjuu u ponedeljak.

Izraelski premijer je ukazao na bogate zalivske države kao na primer muslimanskih zemalja koje su „deradikalizovane“.

Govoreći sa Maskom u intervjuu koji se prenosi uživo na Ks, Netanjahu je rekao da će uništenje Hamasa biti „preteča“ sistemskim promenama u Gazi.

„Moramo da demilitarizujemo Gazu nakon uništenja Hamasa. Moramo da deradikalizujemo Gazu, a to će potrajati“, rekao je on. „Naročito rad na džamijama i školama, tu deca upijaju svoje vrednosti. A onda moramo da obnovimo Gazu.”

Tokom sedmonedeljne izraelske vazdušne i kopnene kampanje u palestinskoj enklavi, Netanjahu je više puta izjavljivao da će Hamas prestati da postoji do završetka operacije. Međutim, on je bio manje jasan o budućnosti teritorije.

Dok su neki u njegovoj vladi pozivali na masovno etničko čišćenje i okupaciju pojasa, premijer je ranije ovog meseca rekao da „tamo mora da postoji civilna vlada“, ne objašnjavajući da li će tom vladom upravljati Palestinske vlasti ili druga politička grupa.

Proširujući svoju viziju „deradikalizovane“ Gaze, Netanjahu je rekao Masku da „prvo morate da se rešite otrovnog režima, kao što ste uradili u Nemačkoj, kao što ste uradili u Japanu u Drugom svetskom ratu“.

Netanjahu je ukazao na Ujedinjene Arapske Emirate i Bahrein kao primere arapskih država koje su prošle kroz ovaj proces, verovatno misleći na njihovo priznanje Izraela 2020. S obzirom da je Rijad bio na pragu sporazuma o priznanju uz posredovanje SAD pre nego što je sadašnji rat počeo, dodao je Netanjahu da se „ista stvar dešava u znatnoj meri u Saudijskoj Arabiji“.

Izraelski lider je sugerisao da bi „arapski prijatelji“ njegove zemlje mogli da pomognu u obnovi Gaze, gde je, prema procenama UN, oko polovine svih domova uništeno od početka rata. Ranije ovog meseca, jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi rekao je da arapske nacije neće učestvovati ni u kakvom potencijalnom postkonfliktnom održavanju mira u Gazi, niti će „očistiti nered” koji je za sobom ostavila izraelska vojska.

„Kako bi neko mogao da priča o budućnosti Gaze kada ne znamo kakva će Gaza ostati kada se ova agresija završi? upitao je tada Safadi.

Musk je u ponedeljak otputovao u Izrael da se sastane sa Netanjahuom i porodicama Izraelaca koje je Hamas uzeo kao taoce. Putovanje je usledilo usred optužbi jevrejskih grupa da milijarder dozvoljava antisemitski sadržaj na Ks, a završilo se tako što je Musk podržao izraelski napad na Gazu.