Istraživači identifikuju način da blokiraju infekciju alfavirusom

Istraživači identifikuju način da blokiraju infekciju alfavirusom

Istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Vašington u Sent Luisu pronašli su inovativan način da blokiraju infekciju raznim alfavirusima, grupom virusa koje prenose komarci i koji mogu izazvati infekcije zglobova i mozga kod ljudi. Studija, koju su vodili dr Michael S. Diamond, MD, Ph.D., Herbert S. Gasser profesor medicine, i Daved H. Fremont, profesor patologije i imunologije, mogla bi biti prvi korak na putu ka širokom – spektralna terapija za ove neuobičajene, ali ozbiljne infekcije.

Rad je objavljen u časopisu Cell .

„Alfavirusi predstavljaju značajan teret bolesti širom sveta, a mi nemamo antivirusne agense da ih lečimo“, rekao je Dajmond. „Ovo bi mogao biti korak ka preko potrebnoj terapiji.“

Većina alfavirusa od kojih obolevaju ljudi spadaju u jednu od dve podgrupe: one koji izazivaju encefalitis i one koji izazivaju artritis. U prethodnoj studiji, Diamond, Fremont i kolege su otkrili da virusi koji izazivaju artritis ulaze u ljudske i mišje ćelije vezujući se za molekul koji se zove MKSRA8.

U ovoj novoj studiji, oni su pokazali da neki od alfavirusa koji izazivaju encefalitis takođe napadaju ćelije tako što se vežu za MKSRA8, ali samo MKSRA8 od ptica, ne od sisara. Štaviše, to su uradili koristeći potpuno preokrenut način povezivanja. Istraživači su stvorili hibridni molekul mamaca spajanjem delova ptičje (konkretno, patke) i sisara (miš) verzije MKSRA8. Mamac je neutralisao alfaviruse koji izazivaju encefalitis ili artritis i zaštitio miševe od infekcije, što ukazuje na potencijal za terapijski razvoj.