Zelenski: Isporuka iranskih raketa Rusiji mora biti sprečena

Zelenski: Isporuka iranskih raketa Rusiji mora biti sprečena

Iran još nije isporučio rakete Rusiji, ali to se može dogoditi, pa se od međunarodne zajednice traži i razumna politika sankcija i politički signali rukovodstvu Irana.

Ovo je rekao predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefovima država Letonije i Švajcarske i šefom vlade Litvanije, javlja dopisnik Ukrinforma.

„Neophodno je raditi sa Iranom kako bi Iran mogao da isporučuje dronove Ruskoj Federaciji, kao i da se smisli razumna politika sankcija i preduzme političke napore da se radi sa Iranom kako ne bi isporučivao rakete Rusiji. ne vidimo da se ovo dešava, ali definitivno vidimo da bi se to moglo dogoditi“, rekao je Zelenski.

Šef države je takođe ukazao na potrebu da zemlje članice EU i SAD pošalju Iranu odgovarajuće političke signale u vezi s tim.

On je posebno ukazao na potrebu jačanja sankcija ne samo Rusiji već i državnim akterima i kompanijama koje snabdevaju Iran delovima neophodnim za proizvodnju dronova kamikaza.

„Znate da se mnogi njihovi ‘proizvodi’ koji se lansiraju da ubijaju Ukrajince sastoje od delova ili elemenata koje proizvode kompanije iz celog sveta. Zato sankcije treba primeniti ne samo na Rusiju, već i na one subjekte i vlade koje šalju njima relevantne delove“, rekao je Zelenski.

Kako je Ukrinform ranije preneo, 25. novembra, tokom najmasovnijeg ruskog napada na Kijev sa rekordnim brojem kamikaza dronova tipa Šahed, PVO su oborile 74 od 75 nadolazećih ciljeva.

U pogledu jačanja sistema protivvazdušne odbrane Ukrajine, zemlja računa i na međunarodne partnere i na sopstvene proizvodne kapacitete i napredak u tom pravcu postoji, rekao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.